Milijuni za vinski i lječilišni turizam, obnovu dvorca, te razvoj zdravstva i školstva

Autor: Jelenko Topić

Požeško-slavonska županija u svom proračunu za ovu godinu planira vrlo značajne europske  projekte među kojima se izdvajaju  Centar kompetencija u poljoprivredi i prehrani, Nastavni centar Opće županijske bolnice Požega, Terme Lipik, te projekte energetske učinkovitosti. Uz to priprema se  izrada projektne dokumentacije za projekte Svijet graševine, Trenkov dvorac, Geotermalni izvori.

Za provođenje projekta Regionalni centar razvoja poljoprivredne proizvodnje kojim će se izraditi strateške analize u sektoru poljoprivrede i projektno-tehnička dokumentacija, osigurano je 1,2 milijuna kuna, od čega je udio sufinanciranja županije 15 posto.

Nadalje za brendiranje  Svijeta graševine  planirano je 3,2 mil. kuna kroz tri godine, od čega je udio sufinanciranja županije ponovo 15 postotaka, a u ovoj godini za to je planirano 1,5 milijuna kuna. Ukupna vrijednost tog projekta gdje je ova županija partner iznosi  65, 7 milijuna kuna. Riječ je o jedinstvenom projektu koji koristi vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije, a okosnicu čine tri različite posjetiteljske infrastrukture i atrakcije vinskog turizma, smještene u pleterničkom, pakračkom i kutjevačkom vinogorju.  To su Muzej bećarca u Pleternici, Kuća graševine u Kutjevu i Spahijski podrum u Pakracu.

Za provođenje projekta Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije  obuhvaća  istraživanja i studije,  te provedbu aktivnosti kako bi se podigla razina iskoristivosti geotermalnog potencijala ovog područja za što je osigurano 812,5 tisuća kuna, od čega je udio županije 15 posto. Kako je poznato županija je kupila derutni objekt Trenkovog dvorca u Trenkovu, a za izradu dokumentacije radi prijavu EU projekta za dovođenje dvorca u funkciju planiramo 1,6 milijuna kuna. Pored navedenog tu su i značajniji europski projekti kod ovdašnjih proračunskih korisnika.

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega je dobila status Regionalnog centra kompetentnosti(RCK), što joj osigurava bespovratna sredstava u potpunom financiranju kroz dva javna poziva financirana iz EU fondova, koji će se realizirati paralelno u vrijednosti od 55 milijuna kuna. U prvoj projektnoj prijavi  će se osigurati sredstva za obnovu i dogradnju glavne školske zgrade i nabavku dijela opreme. Ove  godine predviđeno je za Uspostavu infrastrukture RCK Panonika 8 milijuna kuna, te za Uspostava tog  centra još 16,6 milijuna kuna.

Kroz projekt terme Lipik tj. Narodne kupke i lječilišni perivoj planirano je u 2021. godini 15 milijuna kuna.

 Sporazumom za područje Slavonije, Baranje i Srijema, utvrđeni su projekti  regionalnog razvoja koji će se sufinancirati bespovratnim sredstvima EU.

Među 29 prihvatljivih razvojnih projekata ušao je i projekt Terme Lipik koji obuhvaća obnovu, rekonstrukciju i izgradnju Vile Zinke, te Narodne kupke i bolnički dio perivoja, a partneri su grad Lipik i Toplice Lipik.

Realizacijom ovog strateškog projekta dobili bismo potpuno rekonstruirane Narodne kupke u funkciji zdravstvenog turizma, liječenja i rehabilitacije te potpuno obnovljen lječilišni perivoj.  

Nastavni centar Opće županijske bolnice Požega planiran je ove godine u vrijednosti od 21 milijun kuna, na taj način bolnica će dobiti energetski učinkovito rekonstruiran objekt, suvremeno opremljen prostor s namještajem i digitalnom softverskom opremom na površini od oko 900 četvornih metara uz uvedeno daljinsko praćenje pacijenata, mVizitu,  digitalizaciju procesa, te provedenu edukacija za rad osoblja i studenata. Implementirani sustavi omogućit će  siguran rad na daljinu studenata, osoblja bolnice, predavača, pacijenata. 

Uključena je dvorana za predavanje, kabineti, prostori za smještaj studenata i liječnika, te digitalnu opremu koja će unaprijediti proces učenja i praksu studenata medicine, ali će se koristiti i u radu s pacijentima. 

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88