Metalci se prvi puta okupili 50 godina nakon mature

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Skupina nekadašnjih učenika bivše Škole učenika u privredi, koja je radila u Požegi zajedno uz Ekonomsku školu u objektima tik do stadiona NK „Slavonije“, maturanata školske godine 1966. /67. okupila se po prvi puta nakon završetka obrazovanja kako bi proslavili 50 godina mature!

Riječ je o ljudima struka strojobravar, tokar i sličnima koji su dugo godina radili u požeškim poduzećima, a i sada od preživjelih dvadesetak većina živi u Požegi, Pleternici, Orahovici, Slavonskom Brodu i okolini.

-Bili su dobra djeca, pitomi i poslušni, dolazili su na nastavu mahom iz okolnih sela u našem kraju- kazao nam je ovom prilikom Dane Smolčić(84), umirovljeni profesor koji im je predavao Tehnologiju materijala i Elemente strojeva.

U toj generaciji rođenoj 1947. Godine bilo je i onih koji su nastavili školovanje na fakultetima kao što su Ivan Sovčik iz Jakšića i Pero Kalinić iz Lučinaca.

-Neki su se bavili poduzetništvom, a naš školski kolega Antun Jurčak iz Jakšića još i danas ima građevinsku tvrtku za niskogradnju- kaže jedan maturant te generacije Čedomir Stanić.

Na ovom okupljanju prozvao ih je Dane Smolčić koji im je bio razrednik, a odali su počast preminulim kolegama. Smolčić je zapjevao i poneku nostalgičnu pjesmu iz vremena njihove mladosti tako da je druženje potrajalo do večeri.

-Bilo nam je zanimljivo i zabavno, često smo otvarali prozor da vidimo kada će sa nastave iz susjedne zgrade proći ekonomke-kazao nam je prisjećajući se tih dana Drago Radovanlija iz Treštanovaca.

Među ostalima u ovoj generaciji su bili Ivan Saćer i Ivan Medić iz Požege, Ivan Begović iz Drškovaca Mata Miočević iz Golobrdaca i drugi.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: