Meso divljači je odlično, a za delicije od njega najbolji su povrće i dodaci iz naših vrtova

POŽEGA – Slavonija je nadaleko poznata po dobroj gastronomiji, a tu zapaženo mjesto bez sumnje zauzimaju specijaliteti od mesa divljači. Jedan od ponajboljih meštara za pripremu lovačkih specijaliteta je Željko Pavić(62), visokokvalificirani kuhar iz Požege, koji je više od 30 godina lovac u požeškom LD „Jelen“, pa rado spravlja delicije najčešće u njihovom lovačkom domu na predjelu Leštat pod Papukom.

Poznat je kao prvak Hrvatske u kuhanju lovačkih specijaliteta na Kongresu kuhara naše zemlje održanom 2013. godine u Vinkovcima, gdje su se najbolji domaći gastro stručnjaci pohvalno izrazili o njegovom kuharskom umijeću dodijelivši mu pehar za njegovu “Kotlovinu na lovački način”.

-Najradije spremam jela od mesa divljači za svoje prijatelje i ljude koji znaju cijeniti hranu-priča nam Pavić, koji je početkom sedamdesetih završio Ugostiteljsku školu u Opatiji, kasnije je stekao i visoku kvalifikaciju, a radni vijek je proveo kao šef kuhinje u brojnim restoranima duž autoceste od Novske do Županje, te kasnije u požeškom hotelu „Grgin dol“, u Tuzli i drugim mjestima.

U struci je osvojio niz nagrada za spravljanje specijaliteta, a kao lovac specijalizirao se i za jela od divljači. Idejni je začetnik i pokretač najveće gastronomske priredbe u Požeško-slavonskoj županiji poznate „Fišijade“ za koju je napisao propozicije, te mnogo puta sjedio u ocjenjivačkom sudu birajući najbolje riblje paprikaše.

-Kvaliteta mesa divljači je izuzetno dobra, no mnogo se pojavljuje samozvanih ljudi koji kod pripreme jela od mesa divljači ne koriste pravilno dijelove toga mesa, a ja nikada ne uzimam nikakve aditive ili umjetne dodatke- kaže nadalje Željko Pavić dodajući da su za visokokvalitetna jela od divljači najbolji povrće i ostrali dodaci upravo  iz naših vrtova! Dodaje da najbolju osnovu za ta jela čine domaće povrće i meso kako visoke, tako i niske divljači.

-Ostala mi je lijepom sjećanju Gala lovačka večera za predstavnike turističkih ureda grada Pariza kada sam pripremio meso divljači u lovačkom umaku, a nakon kušanja njih 150 se ustalo za stolom i nagradilo me gromoglasnim pljeskom – nastavlja Pavić, koji je u mnogo navrata u različitim prigodama spravljao delicije za potrebe Požeške biskupije, kao i na različitim svečanostima u svome kraju, a rado se odaziva na humanitarne aktivnosti kada se lovački specijaliteti pripremaju za udruge, sportske klubove i obitelji slabijeg materijalnog stanja.

Njegova sveukupna aktivnost prepoznata je i u lovačkim krugovima kada često spravlja brojna jela za kolege lovce i njihove goste, a za sve to dobitnik je odlikovanja drugog i trećeg reda Hrvatskog lovačkog saveza.

0 Comment