MEĐUNARODNI KONGRES 14. ŠTAMPAROVI DANI U POŽGI: Zdravi stilovi ponovno života u središtu pozornosti znanstvenika

Autor: BST

Međunarodni kongres 14. Štamparovi dani, što ga organizira Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar okupio je na požeškom Veleučilištu oko stotinu sveučilišnih profesora i znanstvenika. Nakon dvije održavanja  kongresa u pandemijskim uvjetima  i na teme vezane uz Covid, ponovno je glavna tema „Zdravi stilovi života“.

„Ovaj kongres okuplja jako veliki broj i domaćih, ali i međunarodnih stručnjaka na polju javnog zdravstva, ne samo liječnika, nego i drugih struka i to nam je iznimno bitno, zato što na ovaj način svi zajedno surađujemo, uspostavljamo kontakte i dobivamo zapravo jedan drugi aspekt, koji inače možda sami u svojoj struci i nemamo“ rekao je Ino Kermc, u ime Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar. Osim iz Hrvatske, na kongresu sudjeluju i stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, te Austrije, Danske i Kine.

Sudionike kongresa je na svečanom otvorenju u ime Međunarodnog organizacijskog odbora  pozdravio prof. Midhat Jašić, s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Tuzli. Kako više od deset godina surađuje, zahvalio je na susretljivosti. Okupljene je pozdravio riječima dobrodošlice dr. sc. Borislav Miličević, dekan Veleučilišta u Požegi i zamjenik gradonačelnika Grada Požege, ali i kao dekan Fakultet turizma i ruralnog razvoja u osnivanju, izrazivši nadu da će narednih godina još bolje surađivati, jer je segment fakulteta i zdravstveni turizam. U ime županice Antonije Jozić, skup je pozdravio Ferdinand Troha, njen zamjenik, podsjetivši na začetnika javnog zdravstva Andriju Štampara, čiji je ovo zavičaj. Izrazio je uvjerenje da će zaključci kongresa doprinijeti obogaćivanju zdravog života.

Tijekom trodnevnog održavanja, provedena je javnozdravstvena akcija mjerenja tlaka i razine šećera u krvi u Velikoj, Pleternici i Požegi, te interaktivna radionica s osnovnooškolskom djecom u Pleternici, prilikom čega se poseban naglasak stavlja na prevenciju vršnjačkog nasilja. Kako je rekao Kermc „Nakon što je pregledano oko dvije stotine osoba, rezultati su itekako pokazali koliko je to potrebno, jer je značajan broj imao tlak i šećer iznad normalnih vrijednost, a to pokazuje koliko su ove preventivne  akcije nužne, što nam je dodatni motiv da ih provodimo“.

Foto: Ante Krstanović

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek