Međunarodni dan žena: SDP-ovci pozvali da se digne glas do neba radi zaštite ženskih ljudskih prava

Autor: DK

POŽEGA – Već tradicionalno i požeško-slavonski SDP-ovci na prigodan način obilježavaju Međunarodni dan žena kojom su prilikom u požeškoj pješačkoj zoni predsjednik požeško-slavonske organizacije Zdravko Ronko i predsjednik požeške Gradske organizacije SDP-a prim.dr.sc. Marijan Cesarik dijeliki sugrađankama karanfile ujedno im čestitajući njihov dan.

-Sve žene, sve majke, sve sestre, djevojke, kolegice i prijateljice želimo podsjetiti na dostignuta rodna prava kroz ovih stotinjak godina borbe za njihova prava i emancipaciju. No, još i više, osobito danas kad su i kod nas u RH sve evidentniji nasrtaji na ta rodna prava, pozivamo sve na otpor prema svima onima koji bi zatirali i dosad izboreno. Moramo dići glas protiv teških socijalno-ekonomskih uvjeta u kojima žive žene svih dobi u Hrvatskoj – u kojima 96% novozaposlenih žena dobiva ugovore na određeno vrijeme, gdje su izložene seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju na radnom mjestu, gdje primaju manje plaće za jednak rad i još manju mirovinu, gdje država na njih prebacuje obvezu brige i skrbi za najosjetljivije skupine, gdje im se uskraćuju reproduktivna i seksualna prava i besplatna zdravstvena skrb, gdje žene nisu zaštićene od nasilja već izložene sustavnoj diskriminaciji. I zato, dignimo svoj glas, tražimo socijalnu pravdu, ne dozvolimo daljnje urušavanje ženskih ljudskih prava i tražimo od Vlade RH da prestane kršiti ustavne odredbe, zakone i međunarodne dokumente. I znanja radi, svjetski ekonomski forum upozorava kako je gospodarski  jaz između spolova sve veći i veći i da još narednih 170 godina žene neće dostići tu ekonomsku jednakost. A da ih se ne koka kao zečeve po stanovima, ulicama i automobilima, po našem pravosuđu moguće je da će proći još i više. I zato još jednom, dignimo svoj glas do neba – naglasio je Ronko.

Međunarodni dan žena u Požegi je, slobodno se može reći skromno i simbolično obilježen.

-Danas na skroman način želimo obilježiti Dan žena i tako skrenuti pozornost kako je izuzetno potrebno uložiti napore da se smanji svaka vrsta diskriminacije, a posebno ona kad su u pitanju žene. Žene su stup društva, a još uvijek su podcijenjene, manje su plaćene te nemaju pravnu ni radnu sigurnost. Država ne ulaže dovoljno napora da ih zaštiti i zbog toga je potrebno češće ne samo 8. ožujka davati pozornost i značaj ženama, ne samo u politici, nego općenito u društvu – dodao je prim.dr.sc. Marijan Cesarik.

 

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: