Međunarodni dan bez kupovine apel na potrošački mentalitet

Autor: DK

POŽEGA – U mnogim zemljama diljem svijeta na današnji dan obilježava se “Dan bez kupovine” čime se želi ljude potaknuti da se barem jedan dan suzdrže od toga. Dan bez kupovine simbolično su obilježili i učenici požeške Gimnazije koji su se malo više potrudili kako bi taj dan bio prepoznatljiviji, barem kod onih mlađih generacija.

prof. Vera Ćuže Abramović

-Naši učenici KRUG-ovci, koji su članovi Kreativne radionice učenika gimnazije, uključili su se u uređenje prostora, “trijema” u gimnaziji kako bi obilježili Dan bez kupnje. Vizualizirali smo prostor kako bismo podigli razinu svijesti učenika gimnazije da postoji takav dan koji apelira na potrošački mentalitet koji je očito otišao u jednu pretjeranost. To je jedna kultura koja nam stiže iz Amerike kojoj se mi klanjamo. Uređenjem prostora smo htjeli potaknuti sve oko sebe da budemo barem jedan dan bez kupovine. Račune koje smo izložili i istakli skupljani su kroz cijeli tjedan u što su se uključili naši KRUG-ovci. Uz pomoć trgovaca skupili smo veliki broj odbačenih računa kojima smo mogli ispuniti naš trijem i izvjesiti ih na sve strane i okiti naš pano. Sve ove aktivnosti imaju za cilj osloboditi se navezanosti na kupovinu – istakla je prof. Vera Ćuže Abramović.

Na temu obilježavanja Dana bez kupnje razgovarali smo s gospođom Nevenkom Barišić iz Požege, koju smo zatekli u jednom trgovačkom centru, koja nije niti znala za obilježavanje takvog dana ali je naglasila kako je takav dan barem jednom u godini potrebno obilježiti. Većina drugih osoba koje smo susreli i s kojima smo razgovarali također nije znala da uopće postoji Dan bez kupnje, a na pitanje kupuju li isključivo sve iz potrebe ili kupnju privlače brojne reklame, katalozi i prospekti odgovori su bili različiti.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: