Međunarodna smotra folklora u Velikoj: “Kultura i tradicija zavičaja koja se mora čuvati kao zjenica oka” /FOTOGALERIJA/

VELIKA – Brojne folkloraše iz Hrvatske i susjednih zemalja okupila je još jedna Međunarodna 27. po redu smotra folklora u Velikoj „Čuvajmo običaje zavičaja“. Smotra folklora je kruna događanja trodnevne manifestacije u Velikoj koja je ovih dana disala punim plućima i mnoge vraćala u povijest na koju su je podsjećale nošnje i dočaravanje običaja koji se i danas njeguju i čuvaju od zaborava.

Smotri folklora prethodio je koncert Posegane i Fijakera te najduži stol u Hrvata.

Tradicionalno su se i ove godine ulicama Velike od Vatrogasnog doma do središta mjesta orile pjesme u povorci kulturno-umjetničkih društava koje su Veličani kao provi domaćini dočekivali ispred svojih domova i ponudili im okrjepu za što su oni dobilo poneku pjesmu u znak zahvalnosti.

Da je iz godine u godinu tradicionalna manifestacija sve bolje moglo se čuti od domaćina, načelnika općine Velika Vlade Bobana koji je bio vido zadovoljan sa svime onim što se zbivalo u njegovoj općini.  

-Zadovoljan sam, ljudi su unatoč teškim vremenima odlučili podržati ovu našu manifestaciju, kako iz naše županije tako i iz okolnih gradova. Uvjeren sam kako će do godine biti i bolje, jer ovakve manifestacije nam puno znače u turističkom smislu. Neki su došli čak u srijedu kako bi proveli produženi vikend u Velikoj, a od kako sam načelnik u svih 11 godina, po prvi puta nas je posjetio i netko iz Ministarstva turizma i ovdje bio gospodin Robert Pende, pomoćnik ministra. Sve u svemu mogu reći da sam sa svime oduševljen i zadovoljan – rekao je Vlado Boban, načelnik općine Velika.

Kao i uvijek i svagdje svoju potporu ovakvim i sličnim manifestacijama daje požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, neumorni promicatelj običaja koje na sve načine on osobno čuva od zaborava.

-Ova i sve ovakve manifestacije gdje se čuva kultura i tradicija zaslužuju svaku podršku i pomoć prije svega ljudima koji ulažu svoj trud u njihovu realizaciji. Danas je nedjelja, ali netko je ovo morao pripremiti, odvojiti svoje slobodno vrijeme kako bi sada svi uživali u ponuđenim ljepotama. Vrijedi to i za organizatore i za sudionike. Ovo je kultura i tradicija našeg zavičaja i to ćemo čuvati kao zjenicu oka. Važno je to i ne smiju takvi projekti stati jer to je dobar temelj i dobra pouka svima nama da se ne smijemo odreći prošlosti upravo zbog naše budućnosti. Ovo je nešto što mi možemo ponuditi, nije turizam samo more i metropola. I Vlada ali i sva ministarstva moraju dati još veću potporu jer ovaj kontinentalni dio, uz samo malo snažniju podršku, turizam može živjeti 365 dana u godini – naglasio je Alojz Tomašević požeško-slavonski župan koji je otvorio manifestaciju „Čuvajmo običaje zavičaja 2017.“

Nakon nastupa na pozornici svi su se sudionici okupili na zajedničkom druženju u Vatrogasnom domu gdje su organizatori svim sudionicima – gostima uručili zahvalnice za njihov dolazak.

/Foto: D. Mirković/

0 Comment