Među najboljim pjevačkim skupinama pleternički Ramci, te Bektežani

Autor: Jelenko Topić

PLETERNICA/BEKTEŽ/BJELOVAR –Ovog vikenda grad Bjelovar bit će domaćin 13. Susreta hrvatskih malih vokalnih sastava i to u tamošnjem Domu kulture 29. listopada od 17 sati. Na Susretu će nastupiti 21 mali vokalni sastav s više od 300 pjevača. Sudionici ovogodišnjeg Susreta odabrani su putem 12 županijskih selekcija koje su održane u okviru smotri i samostalnog preslušavanja, a na kojima je tijekom godine u konkurenciji nastupilo čak 110 malih vokalnih sastava s više od 1600 pjevača.

Atraktivnosti programa Susreta, osim kvalitete izvedbi, doprinijet će i raznolikost glazbenih žanrova koji će bjelovarskoj publici osigurati bogat i sadržajan repertoar pjesama od slobodnih stilova i žanrova do bisera izvorne folklorne baštine. Susret će pratiti i ocjenjivati stručno povjerenstvo koje će odlučiti o najuspješnijim izvedbama u svakoj od 4 kategorije koncertnog programa, a dva sastava bit će odabrana za nastup na Razglednici kulturno-umjetničkog amaterizma RH u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u travnju iduće godine.

Susret hrvatskih malih vokalnih sastava jedna je od 10 nacionalnih manifestacija koje na godišnjoj razini organizira Hrvatski sabor kulture, a pokrenuta je 2004. godine iz potrebe da se na jednom mjestu okupi i prezentira raznovrsnost i bogatstvo vokalne glazbe RH u najvišoj kvaliteti.

 

U kategoriji izvorne opučke glazbe zastupljena je među ostalima i Požešpko-slavionsjka županija. Nju će predstavljati mješovita pjevačka skupina KUD „Bektež“ koji vodi Duško Bijelić i pjevačkla skupina KUID Zavičajno društvo Rama iz Pleternice pod vodstvom Ane inković.

U toj će konkurenciji još nastupiti Ženski vokalni sastav KUD-a „Sloga“ iz Miklouša i Muški vokalni sastav KUU-e „Ivan Vitez Trnski“ iz Nove Rače(Bjelovarsko-bilogorska županija), Ženska pjevačka skupina KUD-a „Matija Gubec“ iz Slavonskog Kobaša(Brodsko-posavska županija), Pjevačka skupina „Češka beseda Sisak“ i HKUD „Radost“ iz Sela(Sisačko-moslavačka županija), Ženska pjevačka skupina KUD-a „Sv. Antun“ iz Zadobarja(Karlovačka županija), Ženski pjevački sastav KUD-a „Prigorje“ iz Križevaca(Koprivničko-križevačka županija), Ženska vokalna skupina KUU-a „Društvo žena Gornji Kraljevec”(Međimurska županija) i  Pjevačka skupina „Ivančice“ iz Kupljenova(Zagrebačka županija).

/Foto: Ilustracija, D.K. pozega.eu/

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »