Među 165 uzoraka vina čak 55 ocijenjeno zlatnim: Svaki treći uzorak graševine okićen zaltom /FOTO/

Autor: DK

ODRŽANO TRADICIONALNO OCJENJIVANJE VINA KAPTOLAČKE UDRUGE  VINOKAP

Poznati su rezultati na 12. Županijskom te 6. Međužupanijskom i međunarodnom ocjenjivanju vina Vino-kap 2019. u Kaptolu. Organizator ih neće objaviti javno sve do 18. svibnja kada će svečano biti dodijeljena odličja.

Inače, ove godine je zaprimljen rekordan broj uzoraka, čak 165 vina, od čega 60-tak graševina, tridesetak pinota sivih, te ostalih vina. Ne začuđuje rekordan broj vina na ocjenjivanju budući da se radi o prestižnoj regionalnoj manifestaciji.

Na Međunarodnom ocjenjivanju gosti su po tradiciji bili Mađari s područja Balatona, Villanya i Syklosa, dok će među vinima pinota sivog bili uzorci iz Slovenije, Mađarske i Srbije.

Kaptolački Festival Vino-kap je postala manifestacija na kojoj vinari utvrđuju svoje mjesto među vinarima, ističe predsjednik Udruge Ferdinand Novak.

-Vinarima je to poticaj da neprestano rade na kvaliteti i postizanju što boljih rezultata. Ovdje se razvija natjecateljski duh – rekao je Novak.

Sumirajući rezultate ocjenjivanja, predsjednik ocjenjivačkog suda mr. sc. Josip Mesić, pročelnikom Odjela vinogradarstva, vinarstva i voćarstva Veleučilišta u Požegi, je utvrdio da su uzorci ove godine izuzetne kvalitete. O tom govore visoke ocjene i pregršt zlatnih odličja. Čak 55 vina je ocijenjeno zlatnim. Kod graševina je to izraženije gdje se gotovo svaka treća graševina “okitila” zlatom.

Priznanja vinarima biti će uručena na Festivalu Slanvin 18.svibnja u Kaptolu kako je to bilo i prijašnjih godina.

Foto: D. Mirković [FGAL id=255470]

Komentiraj: