Mautnerov munjeviti put od zapovjednika do vatrogasca: Ostao i bez zadnje vodeće funkcije u vatrogastvu

Autor: DK

Čini se da Zdenku Mautneru, bivšem zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe grada Požege baš i ne ide sve kako bi želio. Kola su mu munjevitom brzinom krenula nizbrdo.

Nanizale su se su tu optužnice, presude s kaznama zatvora i uvjetnim kaznama (doduše još uvijek nepravomoćne), a krenule su i smjene na kojekakvim funkcijama na koje je dolazio ili automatizmom ili izborom.

Na redovnoj 9. godišnjoj skupštini Vatrogasne zajednice grada Požege razriješen je i s dužnosti zapovjednika, a za novog je zapovjednika imenovan Dalibor Hrunka, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe. Njegov će zamjenik biti Kristijan Perković.

-Kroz prošlu smo godinu imali naglasak na uključivanje mladih u vatrogastvo, posebice u DVD Požega te osposobljavanje članstva, a organizirali smo obuku iz protupožarne zaštite za zaposlenike više poduzeća i institucija – istaknuo je u izvješću o radu Predsjedništva zajednice Juraj Radić. Dodao je da su se uključili u niz gradskih priredbi i događanja.

Zapovjednik Hrunka je izvijestio o radu zapovjedništva ističući da imaju 53 operativca koji su 2018. godine imali 432 intervencije od kojih 54 požarne i 127 tehničke. Poboljšana je opremljenost uz potporu grada.

Rad je pozdravio izaslanik požeškog župana Ljuban Čolić, dok je Predsjednik VZ županije Željko Petrović je naglasio da su vatrogasci spremni za sezonu, vježbe i natjecanja, a suradnja je na svim razinama dobra uz naglasak na osposobljavanje i preventivni rad.

-Čestitam na tome što ste spremni dati život za druge i imovinu, imate odgovornu zadaću, te se ne trebate dijeliti, a grad želi jačati suradnju i biti upoznat s vašim radom – kazao je gradonačelnik Požege Darko Puljašić i najavio kupovinu velikog navalnog vozila, kao i traženje rješenja za nabavu vatrogasnih ljestava. Skupu su nazočili predstavnici HV, policije, te drugih vatrogasnih zajednica.

Zdenko Mautner tako je vrlo brzo, u svega četiri godine, s pijedestala prvog vatrogasca Požege danas „samo“ vatrogasac. Časno je to zanimanje na koje su ponosni ne samo vatrogasci nego i cijela zajednica. No, slatko je, čini se, bilo Mautneru zapovijedati. Puno slađe nego uhvatiti se u koštac s vatrom, poplavama i svime što ovaj poziv nosi.

A kako smo slušali počesto od njegovih tada „podređenih“ nije baš bio šef za poželjeti. Volio je dati do znanja tko je glavni, ali ne onako kako to rade ljudi ovakvih profesija, nije bio uzor, već šef i to, bez pokrića.

Uz zapovjedničku plaću bilo je tu lijepih privilegija, putovanja, školovanja na račun poreznih obveznika, sumnjivih poticajnih mjera, itd., itd.

Kako će sada funkcionirati među onima koje i nije baš uvažavao i kako će podnijeti činjenicu da je „obični“ vatrogasac ostaje njemu na dušu. Tko zna, možda će svoju zadaću vatrogasca obavljati puno bolje, srčanije i poštenije nego onu zapovjednika (iako, ako rezimiramo njegov zapovjednički rad, to baš i neće biti teško).

Foto: D. Mirković, naslovnica, arhiva, pozega.eu [FGAL id=255989]

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »