Mautner osuđen, Grad ništa ne zna, za novac nitko i ne pita….do danas

Autor: D.K.

POŽEGA – I dok Zdenko Mautner, donedavni zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Požege krivce za slom svoje munjevito uzlazne karijere traži u političarima pa čak i novinarima, nitko se ne pita hoće li i kada vratiti novac stečen na temelju krivotvorene isprave zahvaljujući kojoj je instaliran na mjesto zapovjednika od kojeg peru ruke i oni njegovi najveći zagovornici.

Iako je Mautner u trenutku testiranja za novi zapovjednički mandat (krajem svibnja) znao da je nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora, odnosno uvjetnu kaznu, to ga nije ponukalo da moralno i časno odustane od kandidature.                  A sad malo matematike…..
Sa školom i radnim iskustvom (bez krivotvorene potvrde) koju ima, Mautner je mogao biti najviše rangirani vatrogasac, odnosno voditelj smjene. Razlika u plaćama između voditelja smjene i zapovjednika je oko tri tisuće kuna. Tri tisuće kuna puta 12 mjeseci i puta četiri godine je oko 150 tisuća kuna. No, tu je i školovanje na Veleučilištu Velika Gorica (Upravljanje u kriznim uvjetima) koje je platio Grad te i putni troškovi odlazaka na studij koji su jedno izvjesno vrijeme išli na račun JVP, točnije na račun građana Požege. Tu je i službeni mobitel i neke druge povlastice koje je kao zapovjednik uživao.

Recimo da je ta cifra oko 200 tisuća kuna. Pretvorimo li taj novac u vatrogasnu opremu, jasno je kao dan da je Mautner svojim postupcima oštetio ponajprije postrojbu na čijem je čelu bio, svoje kolege koji su gasili požare i borili se protiv poplava ponekad s neadekvatnom opremom, a onda i građane Požege koji izdvajaju za vatrogastvo, a ne za zapovjednika vatrogasaca.
Skromno smo došli do cifre koju bi, ako je pravde i volje aktualnog gradonačelnika, Mautner trebao vratiti u gradski proračun. No, malo upućeniji kažu da je ona veća, a zanimljivo će biti vidjeti koliko si je dnevnica isplatio tijekom svoje četverogodišnje vladavine. Navodno, popriličan broj.

Prve konkretne korake trebao je po pravomoćnosti presude povući osnivač, a to je Grad Požega. No, nije. I kad se već činilo da su na Zdenka svi zaboravili, sjetila ga se (opet) gradska vijećnica Tamara Puač. Gradskom vijeću je poslala pismeni upit, a odgovor je dobila na jučerašnjoj sjednici.

-Drugostupanjskom presudom Županijskog suda u Zagrebu  od 25. rujna 2018. godine, potvrđeno je da Dražen Pekčec  nije klevetao Zdenka Mautnera kada je tvrdio da ne ispunjava uvijete za zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe i da su istinite činjenice da je Zdenko Mautner krivotvorio isprave. Slijedom toga postavljaju se pitanja kako je isti mogao ostao raditi u postrojbi i to bez raspisivanja javnog natječaja što je u suprotnosti sa zakonom o čemu govori i zadnja presuda Općinskog suda u Splitu u predmetu Stejskal Kanazir te se postavlja pitanje što ste poduzeli i jeste li već nešto poduzeli da se ova nezakonitost ispravi, ako niste kada ćete? I kada već jednom mislite od Zdenka Mautnera namiriti štetu koju je prouzročio gradskom proračunu a koja prelazi 100 000 HRK. Molim jasan i precizan odgovor – pismeni je upit Tamare Puač na koji je i dobila (ne)jasan i (ne)precizan odgovor od gradonačelnika Darka Puljašića.

-Grad nema informacije o privatnim sporovima koje vode građani i nejasno je kakvog utjecaja ta presuda (op.a. Između Mautnera i Pekčeca gdje je sud ustvrdio da Pekčec nije klevetao kada je tvrdio da je Mautner iskoristio krivotvorenu potvrdu za dolazak na mjesto zapovjednika) ima na gradski proračun. Grad nema informaciju je li okončan postupak kojim se utvrđuje je li potvrda krivotvorena. Ovisno o toj presudi Grad će postupiti u skladu sa zakonom – odgovorio je gradonačelnik Darko Puljašić. Što će Grad poduzeti pokazat će vrijeme. 

Kao medij potrudit ćemo se doći do potrebite dokumentacije kako bi gradonačelnik, odnosno Upravno vijeće kojeg je on imenovao moglo donijeti prihvatljivu i jedinu ispravnu odluku.                                                                                                Ostaje i otvoreno pitanje je li nakon svog  “odrađenog” mandata sada već bivši zapovjednik Mautner mogao ostati u postrojbi na nekom novom radnom mjestu za koje nije bio raspisan natječaj iako je “novo” zapošljavanje zakonom veoma jasno propisano, kako se i  na koji način provodi. 

Tko je napravio i čini “grešku u koracima” vrijeme će pokazati, odnosno nadležne službe.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: