Mato velikog srca nastavlja sa plemenitim djelima: „Rekli su mi da moram u Požegu jer u Čaglinu nemaju EKG, zato sam odlučio svome kraju kupiti najbolji uređaj“

Autor: D.K.

Prošle smo godine pisali od dobroj duši Mati Veiću iz Ruševa koji je Općoj županijskoj bolnici Požega kupio medicinski uređaj vrijedan sto tisuća eura. Da dobro ste pročitali, STO TISUĆA EURA. Bilo je to prošle godine u ovom vremenu, blagdanskim danima, a i ove je u gotovo isto vrijeme progovorilo Matino plemenito srce – učinit će još jedno plemenito djelo i sada za zdravstvenu ustanovu u svom kraju, Čaglinu, kupiti medicinski aparat koji im je potreban.

Posjetili smo Matu Veića u toplini njegovog doma. Upoznali smo se prošle godine i nekoliko puta u ovoj godini susretali u različitim prigodama. Mato je društven čovjek, željan razgovora i prijateljevanja. Umirovljeničke dane provodi s rodbinom i prijateljima, ali i radno u svom voćnjaku i vinogradu s kojima se ponosi jer za sebe proizvede koju kapljicu vina i dobre šljivovice. Upravo onoliko koliko njemu treba.

Kroz razgovor doznajemo da je Mato nedavno išao u ambulantu Doma zdravlja u Čaglinu gdje je trebao obaviti pregled i snimiti rad srca. Pregled je obavljen, no ne i EKG jer u ambulanti nemaju aparat za to.

-Ostao sam u čudu i rekao im da ću ja kupiti uređaj, samo neka kažu koliko košta – prepričava nam Mato.

Možda pomalo i u nevjerici doktorica Ružica Komadina i medicinska sestra povezali su dobrog čika Matu s ravnateljem Marijanom Višatickim. U razgovoru je ravnatelj Višaticki rekao kako EKG koji bi zadovoljio potrebe košta oko deset tisuća kuna.

-Nemojte vi za ambulantu u mom kraju kupovati neke kineske aparate. Kupite vi onaj pravi koji treba pa makar on koštao i pet puta više- rekao je na to Mato.

Jako su se dobro razumjeli ravnatelj Višaticki i čika Mato. Ubrzo su obavljene konzultacije i došlo se do iznosa i aparata koji će biti itekako koristan u čaglinskoj ambulanti. EKG aparat su naručili, Mato ga je platio nešto više od 20 tisuća kuna i već je stigao u požeško-slavonski Dom zdravlja.

Ovih će dana biti prvo snimanje s EKG-om u čaglinskoj ambulanti na veliki Matin ponos.

-Sretan sam što pacijenti neće više trebati ići iz čaglinskog kraja u Požegu ili Slavonski Brod kako bi izvršio snimanje i pregled – kaže Mato.

Sve pohvalne riječi Mato iskazuje Marijanu Višatickom, ravnatelju Doma zdravlja Požeško-slavonske županije s kojim je kako kaže veoma brzo postigao dogovor.   

Mato Veić je povratnik iz Švicarske gdje je 30 godina radio, kako naglašava, na svakakvim poslovima i gdje se namjeravao kratko zadržati. Nije išlo sve prema njegovom planu i ostao je raditi u Švicarskoj 30 godina.

-Došao sam ovdje u svoje selo, u mirovini sam i kod kuće tako pomalo radim. Koliko mogu pomognem svojoj rodbini. Pomogao bih ja svakome, ali kome danas možeš vjerovati?! Neradnike ne volim, a njih je danas puno. Ponosan sam što sam pomogao i svojoj ambulanti, a dakako da sam ponosan što sam pomogao i svojoj bolnici prošle godine – rekao je Mato koji je do sada primio priznanja i zahvalnice Požeško-slavonske županije i općine Čaglin te mjesnog DVD-a na što je posebno ponosan.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek