Matični sok od aronije OPG Blašković dobio jamstveni žig „Živjeti zdravo“

Autor: DK

S ciljem da potrošači imaju mogućnost odabira hrane čiji je sastav preporučljiv za njihovu ishranu matičnom soku od aronije koje proizvodi Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) Blašković iz Pleternice dodijeljen je jamstveni žig “Živjeti zdravo” koji dodjeljuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo. 

Žig “Živjeti zdravo” nalazi se isključivo na provjerenim proizvodima, koje su analizirali stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema posebno razrađenim kriterijima i Uredbi o informiranju potrošača o hrani.

Hrana koji nosi navedeni jamstveni žig prikladna je za sve zdrave pojedince (odrasle osobe,  tinejdžere i djecu). Obilježavanjem hrane jamstvenim žigom „Živjeti zdravo“,  želi se dodatno informirati potrošače i pružiti im mogućnost olakšanog izbora hrane čiji je sastav preporučljiv za pravilnu prehranu.

Pleternička obitelj Đure i Jasminke Blašković u sedam godina uzgoja biljke aronija stigli su do proizvoda vrhunske kvalitete.  Nasad aronije kod Jakšića posađen je 2012. godine i od toga dana na to polje nisu ušli nikakvi otrovi (herbicidi, pesticidi i sl.).  Rad na toj plantaži aronije bazira se isključivo na mehaničkom uništavanju korova, što znači motika i kopanje oko biljaka, čupanje trave unutar sadnice aronije, te malčiranje trave između redova što znači samo rad rukama.

Najbolja reklama jednog ekološkog proizvođača je sam način proizvodnje koji je u skladu s prirodom, a to ljudi prepoznaju i naravno da vole kupovati od domaćih poznatih proizvođača, koji imaju sve potrebite certifikate i na taj način opravdavaju svojim kupcima kvalitetu proizvoda koji oni kupuju.

-Kod ekološkog načina proizvodnje prinosi budu osjetno manji, bobica je nešto sitnija, ali zato je kvaliteta bobice neusporediva s aronijom koja se uzgaja na konvencionalni način – ističe Đuro Blašković. Kao što je poznato kod konvencionalne poljoprivrede koristi se široka paleta pesticida i herbicida, a sve s težnjom za  većim prinosima i većom zaradom, pa se jako često prelazi granica koja je tolerantna za ljude i prirodu. Zbog velikih prinosa kod konvencionalne proizvodnje je i cijena soka na tržištu osjetno niža.

Sok od aronije OPG Blašković spravlja isključivo od domaćeg voća ubranog na vlastitoj plantaži i to u nadziranom ekološkom uzgoju. Hladno prešani sok uz jamstveni žig „Živjeti zdravo“ nosi i „Europsku ekološku markicu“ koja potvrđuje da je nastao iz stopostotnog ekološkog uzgoja i proizvodnje (HR-EKO-06). Sok je visoke kakvoće, a dobiven je izravno iz ploda aronije isključivo mehaničkim postupcima. Sok ne sadrži konzervanse, niti dodane šećere, umjetne boje okuse i mirise.

Stručnjaci su utvrdili da sok od aronije pomaže kod anemije  (manjka željeza), regulacije krvnog tlaka, šećera i masnoće u krvi, obnavlja jetru, a koristi se tijekom tretmana liječenja raka i urinarnih infekcija.

Mnogobrojna istraživanja otkrila su da aronija poboljšava cirkulaciju u krvnim žilama, a svakodnevnim korištenjem vrijednosti kolesterola i triglicerida se snižavaju, te se tako štiti kardiovaskularni sustav. Ublažava migrene i glavobolje,  učinkovito snižava krvni tlak, te blagotvorno djeluje na crijevnu sluznicu i želudac.  Aronija također podiže cjelokupni imunitet, smanjuje upale, spriječava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta, a omogućava i bolji rad žući i jetre.

Kvalitetu domaćeg soka OPG-a Blašković  prepoznali su mnogi kupci, te se sok u Požegi može kupiti u svim ljekarnama kao i u nekim trgovinama: Ljekarna VUKOJA, (F. Cirakija 8), Ljekarna RAJIĆ(M. Gupca 4), Ljekarna TOPOL(Sv. Roka 18), Ljekarna ŠKOKO (M. Gupca 21), Voćarna Muller(Sv. Roka 14),Trgovina Choco House(Sv. Florijana 15) i Trgovina Luks Bike Adventure(S. Radića 30).

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: