MARTINJE U KUTJEVU 2022.: Počastite svoja nepca bogatim okusima vinskih kapljica i slavonskih specijaliteta

Autor: D.K.

Jeste li znali da je sveti Martin prvi svetac koji nije bio mučenik, a ipak ima svoj blagdan? Svetac je to kojeg slave i Kutjevčani tako što krste mošt. Dugotrajnim iskustvima vinogradara i vinara došlo se do zaključka da vrenje najčešće završava u studenome te se svečanost prijelaza mošta u vino obilježava šaljivom ceremonijom.

Ono što Martinje čini atraktivnim aktivnosti su koje Kutjevo nudi posjetiteljima i mještanima. Planinari iz Hrvatske i susjednih zemalja radoznalo sudjeluju u svečanostima Martinja, ali prvo prolaze planinarskim stazama Krndije i Papuka, uživajući u ljepotama našeg zavičaja.

Martinje u Kutjevu počinje 5. studenoga Danom otvorenih podruma. Osam kutjevačkih vinara otvara vrata svojih podruma i posjetiteljima nudi mogućnost degustacije najfinijih vina.

Program se nastavlja 6. studenoga na središnjem mjestu događanja – Trgu graševine, okupljanjem planinara uz tradicionalni slavonski doručak. U poslijepodnevnim satima očekuje vas martinjski sajam gdje će posjetitelji moći kušati vina kutjevačkih vinara. Osim vina, za posjetitelje je pripremljena i bogata gastronomska ponuda te raznolika ponuda proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i rukotvorina.

U sklopu programa održat će se i povorka od Trga graševine do crkve rođenja Blažene Djevice Marije gdje će biti blagoslov mošta. U povorci će sudjelovati nekoliko konjskih zaprega, konjanika te muška pjevačka skupina „Grabarčani“ iz Grabarja i muška pjevačka skupina „Zavičaj“ iz Pakoštana.

Najupečatljiviji dio svake proslave Martinja onaj je u kojem na pozornicu dolazi vinski biskup. Ceremonija počinje s veselom pjesmom, najčešće posvećenom svetom Martinu (Došel je, došel, sveti Martin, vino bu krstil, ja ga bum pil).

Posjetitelje će pjesmom i plesom zagrijati TS De Gotho, TS Bisernica i Nevera band.

Požeško-slavonska županija raj je za ljubitelje vina i gurmane, stoga dođite i počastite svoja nepca bogatim okusima vinskih kapljica i slavonskih specijaliteta.

Doživi Zlatnu Slavoniju https://www.visitslavonia.hr/

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot