MARTINJE KOD OBITELJI TANDARA U KUTJEVU: Riječanin Josip Rinčić preuzeo kumstvo [FOTOGALERIJA]

Autor: D.M.

Na proslavi Martinju u podrumu najpoznatije kutjevačke vinarke Zorice Tandare okupili su se brojni prijatelji i poslovnih partnera iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovne, daleko više nego prošle koja je još bila u znaku Pandemije Covida 19 . U obitelji Tandara obred pretvaranja mošta u vino slavi se na tradicionalan način. Ovoga puta krštenje po starom kutjevačkom običaju obavio je vinski biskup Hrvoje Sontaki Ceco u redovima duhovnika znan i kao Kitokret Venjski a uz pomoć ministranata Joze Marića iz Kreševa u BiH i Antuna Kerezlea iz Pribiševaca.
Na ovogodišnjem krštenju za vinskog kuma je izabran Josip Rinčić, poduzetnik iz Rijeke. On je preuzeo sve obveze u ime maloljetnog kumčeta kao i praćenje njegovog razvoja redovno obilazeći podrum kume Zorice. Njemu je dužnost predao prošlogodišnji kum fra Jozo Tomas, gvardijan samostana iz Kreševa a u obredu je sudjelovao i Boris Krunovac kum iz 2019. godine koji silom prilika zbog pandemije Covida 19 nije uspješno obavljao kumstvo. Pisano priznanje za njgorljivijeg pilca Tandarine graševinevine dobio je Rajko Juretić iz Rijeke. Biskup je preventivno cijepio goste covid dozama graševine koje su svi rado primali a neki i u više navrata.
Za bogatu gastronomsku ponudu pobrinuli su se gazdarica Zorica te nekadašnji kum Damir Najev i negovi suradnici Boris Matijaš i Petrit Lekaj iz Marine nedaleko Trogira. Oni su skuhali crni rižoto od sipe i krumpir pire sa bakalarom. Osim delicija koje su pripremili Dalmatinci, domaćini su servirali raznovrsne nareske: čvarke, švargl, kobasice kuhane u vinu, čobanac, sarmu, salate i prasetinu na ražnju. Osim tek krštene graševine pila su se vina straijih godišta koja nikoga nisu ostavila ravnodušnim i samo na jednoj čaši. Pjevalo se i plesalo do kasnih večernjih sati uz svirku glazbenog sastava “Kutjevački maligani”.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot