MARTINJE KOD ENJINGIJA: Bačvar bio martinjski kum, a uz dvoje tamburaše zapjevale i dvije klape

Autor: Jelenko Topić

HRNJEVAC – Najpoznatiji vinar kutjevačkog vinogorja Ivo Enjingi i ove je godine imao zanimljivo i posebno Krštenje mošta uz Martinje, a okupili su se brojni poslovni partneri iz zemlje i inozemstva(Poljska,Mađarska itd.), te njegovi prijatelji. Tu su bili požeški gradonačelnik Darko Puljašić, načelnik općine Velika Vlado Boban i drugi uglednici.

Okupljanje je počelo u Enjingijevom podrumu u Hrnjevcu uz kušanje odabranih vina i veselu svirku sastava Joze Dosegovića iz brodskog kraja, da bi kasnije u dvorani pred više od 150 gostiju nastupili tamburaši Merak iz Nove Gradiške, a zapjevale su i dvije dalmatinske klape uključujući klapu Venje koja je već tu pjevala, a ime su uzeli po poznatom vinorodnom lokalitetu i Enjingijevom vinu!

– Ovime nastavljamo tradiciju, a čuvajući je nešto ostavljamo  i za pokoljenja koja dolaze iza nas. Ja u svojim vinogradima nastavljam ekološki uzgoj loze, a i u podrumu pri njegovanju vina bez kemije tako da je  ovo dar naše prirode – kazao je Ivo Enjingi i dodao da je vinogradarska godina bila teška zbog kasnih mrazeva i snijega, no iako  je urod grožđa niži kvaliteta je odlična.

Među gostima je bilo mnogo Dalmatinaca koji vole slavonsku pjesmu i tambure, ali ih je posebno veselila klapska pjesma.Večer je protekla uz birana vina, ali i niz domaćih delicija među kojima se ističu one od kanadskog goveda crveni angus koja Enjingi uzgaja na svome imanju.

Obred krštenja mošta prevodio je kao i ranijih godina jedini vinski kardinal u Hrvata Vlado Bauer iz Požege, vinski ministranti su mu bili Uroš Svitlica iz Mihaljevaca i Željko Pejković iz Požege, a kum Darko Prevolšek bačvar iz Đurđenovca koji je primio Kumovnicu mu znak sjećanja na ovaj događaj.

Ovdje se okupilo mnogo vinskih kumova koji su bili za Martinje kod Enjingija ranijih godina, a minutom šutnje odali su počast prerano preminulom nogometašu Josipu Weberu, hrvatskom reprezentativcu iz Slavonskog Broda, koji je također ovdje bio vinski kum.

/Foto: D. Mirković/

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot