MARTINJE: Jadranski brodari kušali mošt, a vinski kardinal ga potom krstio u vino

POŽEGA / DONJI EMOVCI – Boraveći nekoliko dana u Požeškoj kotlini  vlasnik renomirane turističke agencija ID Riva tours u Njemačkoj Selimir Ognjenović s gotovo stotinu hrvatskih brodara radi upoznavanja  s turističkim kapacitetima ovoga kraja nakon razgledanja znamenitosti Požege i okolice okupili su se u objektima Zlatnog luga u Donjim Emovcima, gdje su kušali brojne delicije gastronomske kuhinje.

-Svi mi rado dođemo u Slavoniju koja ima mnogo toga ponuditi brojnim gostima  – kazao je Selimir Ognjenović uz kojega se našao i njegov brat Branko, jedan od najpoznatiji meštara hrvatske kuhinje. On je dobitnik nagrade za životno djelo u oblasti turizma.

-Nadam se da ćete svojim aktivnostima i upoznavanjem ponude našega kraja  napraviti dobre turističke pomake kao što ste to učinili u Istri – istakao je ovom prigodom gradonačelnik Požege Darko Puljašić izražavajući zahvalnost za gostovanje.

Za brodare i druge goste priređen je tradicionalni ceremonijal Krštenja mošta u vino koje se u Požegi održava uz Martinje od daleke 1903. godine.

Obred Krštenja mošta je predvodio jedini vinski kardinal u Hrvata Vlado Bauer zajedno sa svojim vinskim ministrantima Željkom Pejkovićem i Igorom Kovačevićem.

Vinski kumovi ovaj puta su bili između gostiju tj.  dva Dalmatinca Jure Škarica i Alan Staničić koji su dobro podnijeli ovo kumovanje popivši na iskap pehar pun mladog vina, te su im u znak trajnog sjećanja na ovaj događaj dodijeljeni posebni suveniri-zahvalnice zvani Kumovnice.

Sve je proteklo u veseloj atmosferi uz puno pjesme i plesa, a nastupili su poznati požeški tamburaši Bisernica.

/Foto: D. Mirković/

0 Comment