MARTINJE: Jadranski brodari kušali mošt, a vinski kardinal ga potom krstio u vino

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA / DONJI EMOVCI – Boraveći nekoliko dana u Požeškoj kotlini  vlasnik renomirane turističke agencija ID Riva tours u Njemačkoj Selimir Ognjenović s gotovo stotinu hrvatskih brodara radi upoznavanja  s turističkim kapacitetima ovoga kraja nakon razgledanja znamenitosti Požege i okolice okupili su se u objektima Zlatnog luga u Donjim Emovcima, gdje su kušali brojne delicije gastronomske kuhinje.

-Svi mi rado dođemo u Slavoniju koja ima mnogo toga ponuditi brojnim gostima  – kazao je Selimir Ognjenović uz kojega se našao i njegov brat Branko, jedan od najpoznatiji meštara hrvatske kuhinje. On je dobitnik nagrade za životno djelo u oblasti turizma.

-Nadam se da ćete svojim aktivnostima i upoznavanjem ponude našega kraja  napraviti dobre turističke pomake kao što ste to učinili u Istri – istakao je ovom prigodom gradonačelnik Požege Darko Puljašić izražavajući zahvalnost za gostovanje.

Za brodare i druge goste priređen je tradicionalni ceremonijal Krštenja mošta u vino koje se u Požegi održava uz Martinje od daleke 1903. godine.

Obred Krštenja mošta je predvodio jedini vinski kardinal u Hrvata Vlado Bauer zajedno sa svojim vinskim ministrantima Željkom Pejkovićem i Igorom Kovačevićem.

Vinski kumovi ovaj puta su bili između gostiju tj.  dva Dalmatinca Jure Škarica i Alan Staničić koji su dobro podnijeli ovo kumovanje popivši na iskap pehar pun mladog vina, te su im u znak trajnog sjećanja na ovaj događaj dodijeljeni posebni suveniri-zahvalnice zvani Kumovnice.

Sve je proteklo u veseloj atmosferi uz puno pjesme i plesa, a nastupili su poznati požeški tamburaši Bisernica.

/Foto: D. Mirković/

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot