Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Markota vino klikun u velikom stilu vratilo se sa zlatnom medaljom koju je dobilo na prestižnom festivalu „Mundus vini“

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić / Vinarija Markota

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Markota vino klikun u velikom stilu vratilo se sa zlatnom medaljom koju je dobilo na prestižnom festivalu „Mundus vini“ Požega.eu | Markota vino klikun u velikom stilu vratilo se sa zlatnom medaljom koju je dobilo na prestižnom festivalu „Mundus vini“

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić / Vinarija Markota

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Na međunarodnom ocjenjivanju vina  „Mundus Vini“, na 34. izdanju Grand International Wine Award u Neustadtu an der Weinstrasse u Njemačkoj, od 20. do 25. veljače, vino "Klikun 36/1" proizvođača Vinarije Markota iz Pleternice osvojilo je zlatnu medalju.


Ovo iznimno crno vino sa svojom elegancijom, kompleksnošću i svježinom zadivilo je svjetske stručnjake. Treba napomenuti i da je to prestižna nagrada na ocjenjivanju poznatom kao olimpijada vina, koja okuplja ona iz svih krajeva svijeta.


Bilo je oko 7500 uzoraka iz 45 zemalja, ocjenjivanje je provedeno po vrlo strogim kriterijima, a osvajanje zlatne medalje na ovako prestižnom natjecanju svjedoči o iznimnoj kvaliteti vina "Klikun 36/1“ koje je zlatnog sjaja.


Rođeno je u srcu Slavonije, gdje se tradicija i strast prema vinogradarstvu isprepliću s inovacijama. U godini koja je obilježila novu eru za Vinariju Markota "Klikun 36/1" postao je tako simbol izvrsnosti i inovacija u svijetu vina te svjedočanstvo vrhunskog vinogradarstva i vinarske umjetnosti Slavonije. 


-Vino je dobilo naziv po katastarskoj čestici položaja Klikun, a naglašena je tako autentičnost grožđa i odakle ono dolazi. Berba je iz 2017., prodaja je počela je tek prošle godine u kolovozu, nakon odležavanja oko tri godine u bačvama od slavonskog hrasta i punjenja u boce od 0,75 l. Istovremeno je i snažno i otmjeno, vrlo je pitko, ali je to i novo vino koje ima potencijal odležavanja u boci, što znači da s vremenom može biti još bolje. Na tržištu dolazi u ekskluzivnom izdanju, kapica je s voskom, a jedno je od deset u paleti naših vrhunskih vina-naglašava voditelj proizvodnje Franjo Markota te dodaje da im se trud isplatio.  


Ovo vrhunsko suho vino plod je ručnog branja i selekcioniranog grožđa s položaja Klikun, vrlo je harmonično, a spoj je 50 posto cabernet sauvignona i 50 posto merlota. Riječ je o kupaži kojom se ostvaruje savršen uravnotežen odnos snage i elegancije. Odlikuje se bogatim aromama bobičastog voća i finim notama slavonskog hrasta, a na nepcu je iznenađujuće svježe, s voćnim karakterom i produženim retro okusom. Punog je snažnog okusa s blago pikantnom završnicom, što ga čini idealnim suputnikom za razne gastronomske doživljaje. Vinifikacija i odležavanje "Klikun 36/1" odražavaju posvećenost i stručnost Vinarije Markota. Kontrolirana fermentacija, malolaktična fermentacija te dozrijevanje u barrique bačvama i bačvama od slavonskog hrasta doprinose jedinstvenoj kvaliteti i karakteru ovog vina s alkoholom od 14,5 posto.


-Trijumf "Klikuna 36/1" na Mundus Vini nije samo pobjeda za Vinariju Markota, već ova nagrada podiže ljestvicu za kvalitetu i inovacije, a istovremeno slavi duboke korijene i tradiciju koje naša zemlja njeguje. Ovim svojim najnovijim remek-djelom osvojili smo prestižnu svjetsku vinsku scenu. Vinarija je potvrdila da su strast, predanost i ljubav prema vinogradarstvu ključni za stvaranje iznimnih vina koja osvajaju svijet. Klikun je naš položaj na oko 20 hektara koji je nekada osvajao medalje, a nakon dužeg niza godina vratio se u velikom stilu-poručio je Franjo Markota.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo