Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

MARIJA JAGIČIĆ O POKLADNIM OBIČAJIMA BIŠKUPAČKOG KRAJA: Blijeda slika bogate tradicije - muški su se oblačili u ženske i obratrno

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | MARIJA JAGIČIĆ O POKLADNIM OBIČAJIMA BIŠKUPAČKOG KRAJA: Blijeda slika bogate tradicije - muški su se oblačili u ženske i obratrno Požega.eu | MARIJA JAGIČIĆ O POKLADNIM OBIČAJIMA BIŠKUPAČKOG KRAJA: Blijeda slika bogate tradicije - muški su se oblačili u ženske i obratrno

MARIJA JAGIČIĆ O POKLADNIM OBIČAJIMA BIŠKUPAČKOG KRAJA: Muški su se oblačili u ženske i obratrno

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Baka Marija Jagečić čuvarica je tradicije i kazivateljica o pokladnim običajima u Biškupcima i okolnim naseljima. Zanimljivo je da su uoči poklada i dani imali svoja pučka imena, a uz njih su vezani načini ponašanja što se može činiti, a što bi trebalo izbjegavati. Nažalost, toga više nema, a što je preostalo je blijeda slika bogate tradicije.


Već nakon Tri kralja počelo se pomalo sa pripremama za poklade, doznajemo od bake Marije. Kretalo se u srijedu, osam dana prije Pepelnice, koja se zvala vrtićava i taj dan se izbjegavalo sve vezano za vrtnju. Nije se prelo zbog vrtnje kotača na kolovratu, nisu se uprezali konji u kola da se ne vrte kotači. Četvrtak je bio zadušnjak i taj se dan devet puta u obitelji Jagečić jelo za duše pokojnika, a ručak je bio bogat i iznosila se sva pripremljena hrana. Djeca su maskirana uz pjesmu obilazila susjede koji su ih darivali kolačima, jajima i ponekim novčićem.


U nedjelju su bile velike poklade. Oblačile su se narodne nošnje dok se dio starijih maskirao pa su se često muški oblačili u ženske i obratno. Išlo se i ludovalo kroz mjesto, a zaprežnim kolima, kasnije traktorima, obilazili Biškupaci i susjedna sela, a znali su se zaputiti i do Požege. Veselje je trajalo tri dana, do čiste srijede ili Pepelnica, početka korizme. Tada su se prali lonci i posuđe i nije se jela masna hrana sve do Uskrsa. I na kraju lakomi četvrtak kada se pojela sva hrana preostala od poklada.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.