Manji urod grožđa vinariji Markota nadomjestit će izuzetna kvaliteta vina: Proslava “malo” kasnijeg Martinja u pleterničkom kraju /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

blankPLETERNICA – Vinarija Markota svakako je najveći vinogradar i vinar na pleterničkom vinogorju, a prihvatili su i obilježavanje nekoliko vinskih blagdana tijekom godine. jedno od njih svakako je za obitelj Marinka Markote i Martinje, vinska tradicija krštenja mošta, kada ono polako prerasta u vino. Ne želeći prekidati vinsku tradiciju, koju su uveli ponovno revitalizirajući poznate vinogradarske položaje i vinograde na Starcu i Klikunu, redovno organiziraju i Martinje u svom podrumu.

„Još niti jedne godine mošt nije postao vino, bez dužnog štovanja i njegovog krštenja“ započeo je poznate riječi ceremonijala vinski kardinal Vladimir Bauer obraćajući se svetom Martinu, zaštitniku vinogradara i vinara. Ovom malo kasnijem Martinju, svakako su pridonijele poslovne obveze u Vinariji Markota, ali i obveze vinskog kardinala, koji se netom vratio s Martinja iz Crne Gore, gdje su po prvi puta u nekim sredinama promovirali ovaj vinogradarski običaj i blagdan. U staroj pučkoj ceremoniji krštenja mošta vinskom kardinalu pomogli su ministrantica Ivanka Dodiković i ministrant Željko Pejković. Biser kum za ovu priliku bio je Milan Glibo, domaći ugostitelj iz Pleternice, koji se dugo borio s velikim peharom mladog vina, kojega bi po ceremoniji trebao popiti do zadnje kapi i tako uspješno završiti ceremoniju krštenja mošta. Za uspomenu na ovaj događaj kumu je uručena i Kumovnica koja će na zidu njegovog kafića svjedočiti o kumovanju vinu. Novom kumu su u pomoć došli i prijašnji kumovi, a svi zajedno su na kraju otpjevali pjesmu Slavoniji predvođeni vrsnim baritonom Vladimira Bauera uz glazbenu pratnju Kutjevačkih maligana koje vodi Marko Kraljević.

blankUz domaće specijalitete i plodove pušnice, domaćica je pripremila i odličnu sarmu, domaće kobasice i pečenje, pa nije bilo problema s kušanjima vina. Vinska kapljica sama se slijevala u žedna grla ovogodišnjih gostiju u Vinariji Markota.

– Godina je bila specifična, krenulo je lijepo proljeće a zatim je pao obilan snijeg što je utjecalo na oplođavanje i konačni rod. Kasnije je došla i suša koja je uzela svoj danak, pogotovo na mlađim lozama. Zbog toga na Klikunu imamo ove godine možda i do 50 posto manje roda. Na Starcu je nešto bolje bilo, međutim, grožđe je imalo izvanrednu kvalitetu – požalio se Marinko Markota.

/Foto: D. Mirković/

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića