Manji urod grožđa vinariji Markota nadomjestit će izuzetna kvaliteta vina: Proslava “malo” kasnijeg Martinja u pleterničkom kraju /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

PLETERNICA – Vinarija Markota svakako je najveći vinogradar i vinar na pleterničkom vinogorju, a prihvatili su i obilježavanje nekoliko vinskih blagdana tijekom godine. jedno od njih svakako je za obitelj Marinka Markote i Martinje, vinska tradicija krštenja mošta, kada ono polako prerasta u vino. Ne želeći prekidati vinsku tradiciju, koju su uveli ponovno revitalizirajući poznate vinogradarske položaje i vinograde na Starcu i Klikunu, redovno organiziraju i Martinje u svom podrumu.

„Još niti jedne godine mošt nije postao vino, bez dužnog štovanja i njegovog krštenja“ započeo je poznate riječi ceremonijala vinski kardinal Vladimir Bauer obraćajući se svetom Martinu, zaštitniku vinogradara i vinara. Ovom malo kasnijem Martinju, svakako su pridonijele poslovne obveze u Vinariji Markota, ali i obveze vinskog kardinala, koji se netom vratio s Martinja iz Crne Gore, gdje su po prvi puta u nekim sredinama promovirali ovaj vinogradarski običaj i blagdan. U staroj pučkoj ceremoniji krštenja mošta vinskom kardinalu pomogli su ministrantica Ivanka Dodiković i ministrant Željko Pejković. Biser kum za ovu priliku bio je Milan Glibo, domaći ugostitelj iz Pleternice, koji se dugo borio s velikim peharom mladog vina, kojega bi po ceremoniji trebao popiti do zadnje kapi i tako uspješno završiti ceremoniju krštenja mošta. Za uspomenu na ovaj događaj kumu je uručena i Kumovnica koja će na zidu njegovog kafića svjedočiti o kumovanju vinu. Novom kumu su u pomoć došli i prijašnji kumovi, a svi zajedno su na kraju otpjevali pjesmu Slavoniji predvođeni vrsnim baritonom Vladimira Bauera uz glazbenu pratnju Kutjevačkih maligana koje vodi Marko Kraljević.

Uz domaće specijalitete i plodove pušnice, domaćica je pripremila i odličnu sarmu, domaće kobasice i pečenje, pa nije bilo problema s kušanjima vina. Vinska kapljica sama se slijevala u žedna grla ovogodišnjih gostiju u Vinariji Markota.

– Godina je bila specifična, krenulo je lijepo proljeće a zatim je pao obilan snijeg što je utjecalo na oplođavanje i konačni rod. Kasnije je došla i suša koja je uzela svoj danak, pogotovo na mlađim lozama. Zbog toga na Klikunu imamo ove godine možda i do 50 posto manje roda. Na Starcu je nešto bolje bilo, međutim, grožđe je imalo izvanrednu kvalitetu – požalio se Marinko Markota.

/Foto: D. Mirković/

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot