Mandat kroz koji su gradovi smanjili ili ukinuli prireze i poreze – među njima Pleternica i Požega

Autor: D.K.

Otkako je prije gotovo godinu dana izbila pandemija korone te je zbog epidemioloških mjera i zatvaranja ugroženo poslovanje velikog dijela poduzetnika, većina gradova uvela je čitav niz mjera pomoći svom gospodarstvu – od direktnih financijskih naknada, ukidanja plaćanja zakupa javnog prostora i površina, naplate komunalnih davanja, pa do smanjenja ili čak ukidanja poreza na potrošnju ugostiteljima koji su, zbog zabrane rada, u čitavoj situaciji najgore prošli.

Dio gradova išao je i korak dalje pa se odlučio upravo u krizi trajno odreći dijela ili čak čitavog prihoda od prireza, te i tako značajno rasteretiti svoje poduzetnike i građane. Prirez je tako tijekom prošle među samo četiri hrvatska grada godine ukinula Pleternica, a porez na potrošnju od 1. siječnja ove godine dvadesetak gradova. Prirez se u Pleternici plaćao po stopi od 10 posto i donosio godišnje oko milijun kuna prihoda u gradsku blagajnu.

Požega je jedan od prvih gradova koji je u paketu mjera za pomoć gospodarstvu u krizi zbog korone u ožujku prošle godine najavio smanjenje prireza i poreza na potrošnju. Tako su prirez od 1.  lipnja snizili za tri posto, točnije sa 10 na 7 posto, a porez na potrošnju sa 3 na svega jedan postotak.

 U tri i pol godine ovoga mandata prirez je ukinulo samo 6 gradova – Sveta Nedelja, Ilok, Bjelovar, Sinj, Pleternica i Čakovec, a smanjilo ga je njih 13 – Karlovac, Ogulin, Grubišno Polje, Požega, Belišće, Čazma, Vinkovci, Imotski, Pakrac, Metković, Županja, Slavonski Brod i Novska i Donji Miholjac.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88