Uz malo novca, visoka operativnost i dobra osposobljenost

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Iako je po ukupnom iznosu financijskih sredstava za redovitu djelatnost među siromašnijim vatrogasnim zajednicama u našoj zemlji Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije (tek na 18. mjestu sa veoma skromnim sredstvima u odnosu na druge županije i grad Zagreb), ona se često na najvišim razinama u RH ističe kao primjer izuzetno racionalnog i istovremeno veoma učinkovitog rada.

Svima u RH koji prate i ocjenjuju rad vatrogasne organizacije je poznata činjenica da ova županija ima najracionalniji ustroj vatrogastva i zaštitu od požara u RH, koja je uglavnom bazirana na dobrovoljnosti, kroz rad 56 dobrovoljnih vatrogasnih postrojba s oko 3600 članova i sa samo dvije manje javne vatrogasne postrojbe (JVP Grada Požega sa 20 djelatnika u gradu Požega i JVP Požeško-slavonske županije sa sjedištem u Pleternici sa 20 djelatnika dislociranih sukladno Planovima zaštite od požara u središnja DVD-a ostalih gradova i općina u županiji).

JVP Požeško-slavonske županije je upravo ustrojena po zapadnoeuropskim iskustvima, jer su njeni djelatnici dislocirani u devet središnjih vatrogasnih postrojbi u sjedištu gradova i općina koji su osnivači ove postrojbe. Navedeni vatrogasci su članovi središnjih (stožernih) DVD-a gradova i općina i nositelji (kičma) u radu središnjih DVD-a, a iskorištena je mogućnost da se iz državnog proračuna osiguraju sredstva za njeno financiranje kao i za JVP Grada Požega (za obje postrojbe ukupno oko pet milijuna kuna), a zaposleno je na taj način 40 uglavnom mlađih osoba.

Željko Petrović, predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije

-Time smo bitno podigli mobilnost i učinkovitost operativnog djelovanja vatrogasnih postrojbi 10 središnjih dobrovoljnih društava u sjedištima gradova i općina i obje JVP, koji su sukladno Zakonu o vatrogastvu i Planovima zaštite od požara, nositelji zaštite od požara na području gradova, općina i cijele županije-ističe predsjednik Županijske vatrogasne zajednice Željko Petrović.

Navedeni ustroj, koji se pokazao izuzetno racionalnim i učinkovitim,upravo je izrađen na prijedlog VZ-e Požeško-slavonske županije koja je među rijetkima smo županijama koja ne mora brinuti kako nadalje financirati profesionalce u najavljenoj racionalizaciji troškova Državnog proračuna, a u slučaju da država umanji značajna sredstva koja trenutno izdvaja za profesionalno vatrogastvo te će troškove iz sadašnjih sredstava moći pokriti općine i gradovi imajući u vidu pretpostavku da će država za iste kako se predlaže decentralizirati financijska sredstva za tu namjenu.

Značajno je da u svim općinama i gradovima djeluje dovoljan broj DVD-a za učinkovito operativno djelovanje te da po pozitivnim propisima svaka  središnja postrojba izlazi na intervenciju od 1-5 minute, a sve postrojbe mogu doći do najdalje točke koju pokrivaju i na mjesto događaja najviše do 15 minute. Naime, praksa potvrđuje da je požar ako je na vrijeme dojavljen i ako je vatrogasna postrojba izašla u navedenom vremenu, tek u početnoj, a ne u razbuktaloj fazi što daje mogućnost učinkovitog operativnog djelovanja (kao u hitnoj medicinskoj službi “Zlatni sat”).

Isto tako po pokazateljima HVZ-e po broju dobrovoljnih vatrogasaca na tisuću stanovnika Požeško-slavonska županija je četvrta županija u RH. Ranije su zbog smanjenja troškova ustrojene samo tri vatrogasne zajednice (dvije područne za područje Požeštine i Pakrac-Lipik, te županijska vatrogasna zajednica, a od 2010. godine VZ-e Grada Požega čije 3 postrojbe ulaze u njen sastav), čime je još na jedan način učinili racionalnijim ustroj vatrogastva na području županije.

Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije se ističe i u radu sa mladim vatrogascima kroz uzrast podmlatka (djeca od 6-12 godina) i vatrogasne mladeži (mladež od 12-16 godina), jer u organizaciji imamo oko 1200 navedenih članova, koji su zalog budućeg djelovanja i opstojnosti dobrovoljnog vatrogastva na području županije,a odlukomi tijela VZŽ-e nagrađuje ih odlaskom i boravkom u Kampu vatrogasne mladeži HVZ-e u Fažani gdje vatrogasna mladež kroz sedmodnevni boravak prolazi niz korisnih edukativnih obuka, nakon čega veliki broj mladih ostane u vatrogasnoj organizaciji.

Posebne rezultate VZŽ-e je postigla u najbitnijem segmentu svake struke, a to je kontinuirano osposobljavanje vatrogasnih kadrova za potrebita zvanja, klase i specijalnosti, a što potvrđuje ocjena HVZ-e da je  zadnjih godina među uspješnijima u RH, jer osposobi u postotku najveći broj vatrogasaca u odnosu na ukupan broj članova,posebice u zvanjima za specijalnosti koje su zahtjevniji i kvalitetniji dio osposobljavanja.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: