Malo je poznato o plemenitom zanimanju “dadilje” !

Autor: D.K.

Teta čuvalica, čuvalica.hr 3POŽEGA – Kako bi skrenuli pozornost na izbor zanimanja dadilje, samozapošljavanje i otvaranje obrta, Centar za socijalnu skrb Požega, Podružnica Obiteljski centar u sklopu svojih programskih aktivnosti planira organizirati prezentaciju Zakona o dadiljama, koji je stupanjem na snagu u travnju 2013.g. dao mogućnost zapošljavanja kod obrtnika registriranog za tu djelatnost ili osnivanja vlastitog obrta s registriranom djelatnošću dadilje.

Martina Vlašić, ravnateljica za Centra za socijalnu skrb Požega

-U našoj sredini, roditelji kojima je potrebna usluga čuvanja djece uglavnom koriste usluge vrtića ili baka-servis. Ukoliko nemaju takvu mogućnost ili svojoj djeci žele omogućiti boravak u vlastitom stambenom prostoru ili su potrebe za čuvanjem djece povremene ili specifične te iz nekih drugih razloga, morali su se na razne načine snalaziti prilikom pronalaska osobe kojoj bi s punim povjerenjem i odgovornošću prepustili brigu o svom djetetu.  Dadilje ne zamjenjuju jaslice ili vrtić. To je usluga koja se može dobiti po potrebi, gdje, kada i koliko roditeljima to treba, a obuhvaća čuvanje, brigu i skrb za djecu u dobi do 14 godina u stambenom prostoru dadilje, poslovnom prostoru koji služi za obavljanje djelatnosti ili u stambenom prostoru roditelja – ističe ravnateljica za Centra za socijalnu skrb Požega Martina Vlašić.

Donošenjem Zakona o dadiljama Ministarstvo socijalne politike i mladih omogućilo je legalno obavljanje posla čuvanja djece koji se do sada obavljao bez posebno propisanih uvjeta o kvaliteti usluge. One osobe koje se bave takvom djelatnošću i čuvaju djecu bez potrebite dozvole “na crno” za njih je propisana je novčana kazna.

– Cilj je zakonskog uređenje ove djelatnosti da posao dadilje ili pomoćne dadilje postane zanimanje, da roditelji djeteta imaju mogućnosti povjeriti ga osobi koja je registrirana kao dadilja, ispunjava propisane kvalifikacije za rad s djecom, ima razvijene vještine vezane za njegu, sigurnost i primjerene odgojne metode, završen program osposobljavanja za posao dadilje te u konačnici, da djetetu bude osigurano kvalitetno i pouzdano čuvanje, briga i odgoj – pojašnjava ravnateljica Vlašić i dodaje kako je stvorena mogućnost tetama – čuvalicama da postanu poduzetnice i razviju obrt sukladno potrebama u svojoj sredini, uz mogućnost sufinanciranja svoje djelatnosti od strane županije, gradova i općina, sukladno njihovim programima i propisima.

Inicijativu za legalizaciju djelatnosti “dadilje” Centar za socijalnu skrb želi potaknuti nezaposlene osobe s najmanje srednjoškolskim obrazovanjem i općom zdravstvenom sposobnošću, koje nemaju izrečenu prekršajno pravnu sankciju za nasilje u obitelji niti druge zakonom propisane sigurnosne i zaštitne mjere, presude niti kaznene postupke, da iskažu svoj interes za bavljenje tom djelatnošću. Podružnica Obiteljski centar bit će im partner u realizaciji te ideje s obzirom da je on nadležan za izdavanje rješenja o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti dadilje, vođenje registra i imenika dadilja te stručnu podršku i nadzor.

-Prakse u ovoj djelatnosti kod nas nema stoga pozivamo sve zainteresirane, osobito nezaposlene osobe i osobe koje se već bave ovom djelatnošću, a željeli bi svoj posao legalizirati kao i roditelje koji bi imali potrebu koristiti usluge dadilje, da se jave Podružnici Obiteljski centar u Požegi, Matije Gupca 6, svakim radnim danom od 07-15 sati ili na brojeve telefona 034/276-162 i 034/276-165, gdje će zainteresirane osobe, u suradnji s ostalim institucijama, dobiti ponudu svih relevantnih informacija na jednom mjestu – dodaje Martina Vlašić te naglašava da e svim zainteresiranima biti pojašnjeno koji su sve uvjeti i načini za obavljanje djelatnosti i poslova dadilje, kako se provodi stručno osposobljavanje, kako se osniva obrt te izdaje rješenje o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti te koje troškove, subvencije i naknade se mogu očekivati.

(Foto: ilustracija, cuvalica.hr i pozega.eu) 

Više iz kategorije