Mali ali vrijedni: Učenici Kempfove osnovne škole u berbi grožđa u vinogradima požeškog Veleučilišta /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

POŽEGA / PODGORJE – Učenici požeške Osnovne škole Julija Kempfa ove su se godine povodom Svjetskog dana hodanja u suradnji s Veleučilištem u Požegi odlučili taj dan obilježiti u vinogradima i to onima na lokalitetu Podgorje. Prekrasan dan za šetnju i hod upotpunili su i s berbom grožđa čime su malene ručice dale svoj veliki doprinos Veleučilištu u Požegi jer svaka je pomoć dobro došla.

Nakon kraće šetnje, prije berbe, Ivan Malčić, voditelj Nastavne baze na Veleučilištu u Požegi upoznao je zainteresirane mališane sa sortama grožđa i svime onim što se tiče vinograda. Mališani su pokazali veliku zainteresiranost postavljajući brojna pitanja.

Berba je već dobrano poodmakla, a učenici četvrtog razreda danas su se prihvatili posla i ubirali prekrasne grozdove graševine koja se kasnije prevezla u podrum na prešanje i daljnju proizvodnju. Gledajući vrijedne mališane slobodno možemo reći da nimalo ne zaostaju po marljivosti gledajući na iskusne i starije berače.

Jučer su u berbi bili učenici drugih razreda koji su se također pokazali kao marljivi i vrijedni.

-Svi su naši učenici s nestrpljenjem očekivali početak berbe. Veći dio njih nikada nije bio u berbi tako da je to za njih bilo pravo oduševljenje. Ovaj praktični dio pomoći će nama nastavnicima u nastavi jer ćemo im lakše približiti neke nastavne cjeline. Ovom našom današnjom aktivnošću jako je važno poticati na boravak u prirodi i svježem zraku. Svi smo radosni jer smo malo i pomogli i time radili na društveno-humanom radu – rekla nam je učiteljica Ivana Jukić Matijević koja se i sam prihvatila posla i brala grožđe.

Vidno iznenađen na marljivosti učenika sve pohvale za učenike imao je Ivan Malčić, voditelj Nastavne baze na Veleučilištu u Požegi. Naglasio je kako su učenici odgovorno odradili posao.

-Kao što vidite nisu ništa ostavljali brali su sve po redu. Prekrasni su to učenici s kojima se može raditi. To je naša budućnost, a možda će se neki od njih odlučiti i za školovanje u budućnosti za vinogradare i vinare što je jako lijepo zanimanje. Zahvaljujem i učiteljicama na njihovom trudu. Nakon berbe posjetit ćemo podrum gdje ćemo mališane upoznati gdje se vino skladišti i čuva, a bit će prilike i dio proizvodnje, ono što se radi kada se grožđe ubere i doveze do podruma – dodao je Ivan Malčić.

U neposrednoj blizini u berbi su bili i studenti Veleučilišta kojima je to ujedno i stručna praksa. Među njima je bilo i troje studenata iz Francuske koji su na razmjeni.

/Foto: D. Mirković/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: