Mali umjetnici svojim radovima obogatili zbirku poetskih i likovnih radova

Autor: D.K.

 

 

blank

dav

Učenici 2.c razrednog odjela Osnovne škole Dobriša Cesarić iz Požege marljivi su, na nastavi uvijek aktivni, podržavaju i hrabre jedni druge, pomažu kad god je potrebno. Otvoreni su i veseli pa njihovom učionicom često odjekuje smijeh. Vole pjevati, plesati, čitati, računati. Isto tako vole crtati i slikati.

Ove školske godine u njihovoj školi pokrenut je projekt Mladi Peićevci u suradnji s Udrugom zavičajnih pisaca i slikara Matko Peić. Ovaj znameniti povjesničar umjetnosti, putopisac, slikar, sveučilišni profesor, doktor znanosti i akademik rođen je u Požegi prije točno sto godina, 10. veljače 1923. godine. Stoga su članovi Udruge na poseban način obilježili ovu značajnu obljetnicu. Pripremili si i izdali zbirku Skitnje obojene ljubavlju u kojoj su objavljeni poetski, prozni i likovni radovi članova Udruge. Mladi Peićevci priključili su im se sa svojim literarnim i likovnim radovima. Učenice 7. razreda napisale su putopise, pod mentorstvom svoje profesorice Blanke Đimoti-Zima. Slikarske radionice organizirane su za starije učenike (mentori Ninoslav Pirović i Monika Kostić) i za mlađe, učenike 2.c (mentorica Irena Ivetić). Idejni pokretač i koordinatorica projekta bila je profesorica Sandra Halt-Ćuže. Urednici zbirke su Melita Grgić, slikarica i tajnica Udruge i Ivan Abibović, pjesnik, umirovljeni nastavnik hrvatskog jezika i povijesti.

blank

dav

Svečanost predstavljanja zbirke Skitnje obojene ljubavlju održana je u Gradskoj knjižnici Požega. Galerija svjetlosti, izniman i prekrasan prostor, prozračna i velika, te je večeri bila premalena da primi sve uzvanike i posjetitelje. Program je vodila članica Udruge Ana Pirović. Predstavljeni su svi članovi Udruge čiji su radovi objavljeni u zbirci, pjesnici su čitali svoje stihove a slike su prikazane putem prezentacije. Zatim su predstavljeni njihovi nasljednici, mladi Peićevci. Učenice su pročitale ulomke svojih putopisa.

Najmlađi među mladim Peićevcima su učenici 2.c razreda: Jelena Barukčić, Ema Bešlić, Antonio Bošnjak, Rahela Halas, Dario Hećimović, Mia Kukić i Mia Milinković. Svojim akvarelima oni su uspomene s izleta na Jankovac sačuvali od zaborava i podijelili sa svima koji budu u rukama imali ovu knjigu.

Vratimo se malo unatrag, u 1. razred. Na natječaju Malih vezova rad Antonija Bošnjaka zaslužio je pohvalnicu i prikazan je na izložbi u lipnju 2022. u Đakovu. Požeška biskupija je prošle godine svečano  obilježila 25. obljetnicu uspostave. Tim povodom objavljena je knjiga Srebrni jubilej Požeške biskupije, zbirka učeničkih molitvi, literarnih i likovnih radova. Knjiga je objavljena i na web-stranici Požeške biskupije. U njoj se nalazi jedanaest radova učenika OŠ Dobriša Cesarić, a među njima i četiri likovna rada učenika 2.c (naslikali su ih kao prvaši jer je natječaj bio prošle školske godine).

Autori tih radova su: Paola Crnjac, Sven Gajić, Rahela Halas i Mia Kukić. Roditelji učenika, njihova učiteljica Irena Ivetić i škola ponosni su na svoje male umjetnike. Vjerujemo da je do kraja 4. razreda i do kraja školovanja pred njima još puno uspjeha. Talent, marljivost i ljubav njihovi su čarobni ključići.

Više iz kategorije

 
blank

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek