Požega.eu

Mali proizvođači rakije više ne plaćaju trošarinu

PRIJE 2 GODINE
TEKST: agroklub.com

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Mali proizvođači rakije više ne plaćaju trošarinu Požega.eu | Mali proizvođači rakije više ne plaćaju trošarinu

PRIJE 2 GODINE
TEKST: agroklub.com

Do ove je odluke došlo nakon što je na snazi čak devet godina bilo plaćanje paušala.

Plaćanje trošarine za vlasnike/korisnike kotlova, odnosno male proizvođače jakog alkoholnog pića ukinuto je s 1. siječnja ove godine, objavila je Carinska uprava Ministarstva financija.

Kako stoji u izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama (NN br.144/2021), mali proizvođači jakog alkoholnog pića nemaju obvezu uplatiti trošarinu za 2021. godinu i za naredne godine ukoliko proizvedu do 50 litara jakog alkoholnog pića od voća godišnje po kućanstvu.

Do ove je odluke došlo nakon što je na snazi čak devet godina bilo plaćanje paušala u iznosu od 100 kn za kotao kapaciteta 100 litara, a za kotlove većeg volumena 200 kuna. Trošarinski obveznici nisu bili samo vlasnici kotla nego sve osobe koje peku rakiju, na vlastitom ili posuđenom kotlu. 

Međutim, proizvođači i dalje moraju platiti trošarinu za svaku litru prijeđene neoporezive količine od 20 litara čistog alkohola, registrirati kotao i podnijeti godišnju izjavu.

Naime, Carinska uprava će, a što je novina koja proizlazi iz EU trošarinskog zakonodavstva, na zahtjev malog samostalnog proizvođača sa sjedištem u Republici Hrvatskoj izdavati jedinstvenu godišnju potvrdu kojom se potvrđuje godišnja proizvodnja i usklađenost s propisanim kriterijima. 

Foto IlustracijaOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.