Mali dom kulture na dobrobit zajednice u pleterničkom kraju: To je projekt koji je vezan za našu kulturnu baštinu, za tradiciju i običaje

Autor: PROMO

Kulturno-umjetničko društvo Svilenka iz Buka, s partnerom grad Pleternica, u razdoblju 2020.-2022. godine provodi projekt „Mali dom kulture“ u mjestu Resnik, broj 48. Projekt je ukupne vrijednosti 751.800,00 kuna i financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Mali dom kulture unaprijedit će postojeće aktivnosti u zajednici i ponuditi prostor za razvijanje novih, rečeno je na danas održanoj početnoj tiskovnoj konferenciji.

-To je projekt kojim se pokazuje i dokazuje da i male udruge poput KUD-a Svilenka iz Buka mogu raditi velike europske projekte – naglasila je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić.

“Mali dom kulture” objekt je u selu Resnik koje se nalazi administrativno na području grada Pleternice koji je i u njegovom vlasništvu. Prijavitelj projekta je “KUD Svilenka iz Buka” koji ima bogato iskustvo u aktivnostima očuvanja tradicije, folklora, pjesme i plesa. Kako je budući “Mali dom kulture” seoska kuća starog tipa gradnje, jasno je da je privukla pozornost Svilenkinih čuvari tradicije koji su s partnerom, gradom Pleternicom, osmislili pravi projekt baš po mjeri starinske ljepotice.

Aktivnosti koje se planiraju provoditi u sklopu projekta su. Razvoj i provedba programa društvenih centara u zajednici, odnosno program OCD-a koji doprinose razvoju zajednice, Prilagodba prostora u javnom vlasništvu za organiziranje odabranih projektnih aktivnosti iz Elementa – vanjsko uređenje i opremanje objekta Malog doma kulture u Resniku. Ciljna skupina projekta su 5 organizacija civilnog društva koji će proći edukaciju povlačenja bespovratnih sredstava, a krajnji korisnici su ostalo lokalno stanovništvo s cijelog područja Grada Pleternice koji će se uključivati u aktivnosti, pojasnila je voditeljica projekta Snježana Markota.

-Sam objekt predstavlja projekt od općeg interesa za građane budući da će se kroz korištenje javnog prostora unaprijediti postojeće aktivnosti, razvijati i nuditi nove aktivnosti te ćemo unaprijediti kapacitete udruge za lokalni razvoj. Aktivnosti koje se planiraju provoditi u sklopu projekta su razvoj i provedba programa društvenih centara u zajednici – održavamo 14 obaveznih aktivnosti na mjesečnoj razini (8 folklornih, 4 amatersko-dramske, 2 psihološke radionice), a uz ove obavezne imamo i druge kreativne radionice. Imamo i mjesečnu izvedbu kalendara aktivnosti koji izrađujemo svaki mjesec i objavljujemo kako bi korisnici bili upoznati što će se u narednom mjesecu u Malom domu kulture raditi. Planirano je o 8 okruglih stolova s minimalno pet organizacija civilnog društva na temu kulturne baštine, te edukacija o pisanju projekata. Uz to u sklopu projekta adaptirat ćemo prostor te nabaviti potrebnu opremu za planirane radionice – upoznala je Markota.

Ukupna vrijednost projekta je 751.800,00 kuna. Projekt je 100 posto financiran iz Europskog socijalnog fonda, putem Poziva “Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice”. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna RH 15 posto i iz Europskog socijalnog fonda 85 posto. Trajanje projekta je 24 mjeseca, počevši od 29. svibnja 2020. godine.

Ovim projektom prijavitelj i partner nude relativno novi oblik organiziranja sadržaja te upravljanja javnim prostorom. Projekt će se provoditi po načelima civilno-javnog partnerstva kao osnovnog modela razvoja i ustrojstva Malog doma kulture. Potvrdile su to i predsjednica KUD-a Svilenka iz Buka Branka Leist te gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Krenuli smo već s određenim aktivnostima, iako smo složenije stvari ostavili za sam kraj projekta. Želimo upravo u ovom prostoru pokazati mladima kako se rade autohtoni ručni radovi, a ponosni smo na činjenicu da se ovdje u kreativnim radionicama okupljaju svi uzrasti – neki da pokažu i poučavaju, neki da uče. Promičemo kulturu i tradiciju, planiramo radionice izrade autohtonih frizura te oblačenja nošnji, a u sklopu projekta zamislili smo i oživjeti neke već zaboravljene vještine i običaje. Sretni smo što ćemo u našem mjestu dobiti jednu prekrasnu zgradu koja će, uz nas, živjeti novi život – rekla je predsjednica Leist.

-Ovaj projekt me izuzetno veseli iz nekoliko razloga – to je projekt kojim se pokazuje i dokazuje da male udruge poput KUD-a Svilenka iz Buka mogu raditi velike europske projekte – rekla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

-Uz to, projekt je vezan za našu kulturnu baštinu, za tradiciju i običaje pa je na određeni način povezan i sa svim onim drugim aktivnostima koje radimo u našem gradu. Jer, želimo od našeg grada stvoriti grad bećarca pa smo u čast i slavu nematerijalne baštine koja je upisana i u registar UNESCO-a izgradili i Trg bećarca te započeli projekt Muzej bećarca. I još jedan razlog – pokazuje se i ovim projektom da veliki europski projekti mogu doći u male sredine – ne samo u Pleternicu koja je uistinu promijenila svoje vizure zahvaljujući EU fondovima, već i u sva naša okolna naselja. U većini naših naselja, našim znanjem i iskustvom, provodimo projekte financirane iz sredstava Europske unije i u konačnici – ovaj projekt će kada završi, iznjedriti ljude koji će znati pripremati nove europske projekte – naglasila je gradonačelnica Antonija Jozić.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.