Mali div vjerojatno odlazi u mirovinu

Autor: D.M.

Automobil Renault 4, popularno zvan Četvorka i Mali div u obitelji Zvjezdane i Zdravka Maceka iz Doljanovaca je već 35 godina. Kupio ga je daleke 1988. godine Zdravkov otac Ivan koji je do tada promjenio dva starija modela. Ova poljoprivredna obitelj Četvorke je koristila za odlaske na njive i vinograd, prijevoz alata i svih drugih potrebština. U njegovom prtljažnom prostoru se znalo prevoziti 300-400 kilograma umjetnog gnojiva. Često se u njemu skoknulo do Požege kao i do obližnjih mjesta u okolici. Razmjerno je konforan i udoban pa je u njega sjedalo pet i poneka osoba više ako je trebalo. Pored renaulta, ova je obitelj uvijek imala i drugi automobile luksuznije izvedbe.
Zdravko ističe da je auto funkcionalan, izdržljiv i štedljiv te vjerno služi tolike godine i nije se dao poderati. Koristi simpatičnu ručicu mjenjača u stilu kišobrana. S lakoćom se postiže brzina od 100 kilometara. Preklapanjem stražnjih sjedala, koja se mogu i vaditi, straga se dobije ravan prtljažni prostor obujma 1100 litara, jednostavno dostupan kroz velika peta vrata, koja se otvaraju do podnice. Karoserijski lim je tanak, ali je garažiran pa nije u većoj mjeri istrinuo.
Zub vremena je ipak učinio svoje, popravci na Četvorci su sve češći, djelovi se teže nalaze a i limarija treba temeljitiji zahvat tako da Macekovi, iako su emotivno vezani, razmišljaju da ove godine ne registriraju svog ljubimca.
U literature možemo pronaći da je za popularnost Četvorke pored praktičnosti na našim cestama zaslužna licencna proizvodnja u Novom Mestu te se taj model smatrao domaćim proizvodom te se nije plaćala carina. Od 1973. do 1992. proizvedeno je 575.960 primjeraka. Krajem 1970-ih nastao je model 4 TL s naljepnicom Specijal, kako bi, kao ‘nov’ proizvod mogao dobiti višu cijenu, s 845 centimetara kubikaže i 34 konjske snage, a 1980-ih se proizvodio model Renault 4 GTL s 1108 kubika i 34 konjskih snaga. Ukupno je proizvedeno preko osam milijuna komada i najprodavaniji je francuski automobil.

Tekst i foto D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek