Makadam mještanima sedam brdskih sela na Požeškoj gori daje prašinu ili blato, a vodu im ljeti zbog suhih bunara i izvora dovoze vatrogasci

Autor: Jelenko Topić

Iako se nadohvat ruke od grada Požege sedam sela na Požeškoj gori žive životom nedostojnog čovjeka 21. stoljeća.  Nataknuta i nezagađena priroda, lijepi krajolici, te slaba naseljenost i obrada zemljišta oslikavaju taj brdski dio koji pripada gradu Požegi. No, kada bi tamo stigli iz zraka, a ne prašnjavom cestom, teško bi mogli shvatiti da je samo koji kilometar uređen grad, županijsko, biskupijsko i  veleučilišno središte! Sve to oslikava tamošnju stvarnost.

-Osam kilometara makadamske ceste nas povezuje s gradom preko predjela Vranduk, a preko Vidovaca do nas je oko 3,5 kilometra – kaže nam Dalibor Grabusin, predsjednik Mjesnog odbora Laze Ćosine čije žitelje kao i susjednih Laza Vasinih, Laza Prnjavor, Gradskih i Crkvenih Vrhovaca, te Komušine i Škrabutnika, muče isti problemi.

Cesta je ljeti puna prašine, a o jeseni i zimi blata tako da uz probleme sa opskrbom pitkom vodom ovi ljudi zaista ne žive život ovog vremena.

-Ovuda nije prošao javni vodovod, a ljeti bunari zbog nadmorske visine presušuju, tako da nam vodu u cisternama dovoze vatrogasci kojima smo zahvalni – nastavlja nam Grabusin i dodaje da je problem i napajanje stoke. Samo u trojim Lazama živi stotinjak stanovnika, a u ostala četiri sela još i više. No, oni ne sjede skrštenih ruku već sami pokušavaju ostvariti pomake. Vlastitim radom uredili su društveni dom, sada grade sanitarni čvor…

-Grad Požega je najavio asfaltiranje ceste, za to se zalaže zamjenik požeško-slavonske županice iz redova srpskog naroda Nikola Ivanović, obećana je i potpora sa državne razine, pa se nadamo do će to barem dogodine krenuti – tješi se ovaj seoski čelnik.

Proteklih mjeseci u suradnji sa Vijećem srpske manjine grada Požege uređivali su okoliš crkve u Crkvenim Vrhovcima koju koriste svi žitelji ovih sela, a pripremaju uređenje fasade i krovišta društvenog doma. Žale se i na transport šumskih kamiona koji su izvozeći višemetricu prilično uništili cestu ka Vidovcima.

Unatoč svemu ne gube nadu. U sadašnjim okolnostima iako su u blizini grada sve im je daleko ponajprije zbog stanje putova.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek