LOVSTVO IM JE U KRVI: Rođaci njih četrnaestero svi su lovci, pa često zajedno rade i druže se /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Požeški kraj vjerojatno ima najbrojniji lovačku obitelj u našoj zemlji. Ukupno ih je četrnaestero, svi su bliski rođaci, djeluju najviše u požeškim udrugama „Babja Gora“ i „Jelen“, te dio u „Srnjaku“ iz Cernika. Raspon godina starosti im je od 25 do 52 iz čega je vidljivo da su u punoj snazi, te spremni za rad u lovstvu.

Sve je započelo prije tridesetak godina kada se Boris Janić(52) iz Požege nakon srednjoškolske ljubavi prema ribolovu okrenuo lovstvu odradivši pripravnički staž u požeškom „Sokolovcu“, isto kao i brat Darko(51), koji živi u obližnjem selu Busnovi. Oni među precima nisu imali lovce, no djedovi Andrija i Stjepan u tome su im u mladosti bili velika potpora.

Iza njih su došli potomci, pa šogori i njihova djeca, zetovi, snahe i drugi. Uz Borisa i Darka tu složnu cjelinu lovaca i lovkinja čine Borisovi sinovi Ivan sa suprugom Ivonom (rođenom Turina) i Lovro, Darkova kćer Martina sa mužem Ivanom Vinkeševićem, njihov bratić Josip Janić, zatim šogori Dario Devčić i Mario Mihelec sa sinom Marijom i zetom Josipom Crljenkovićem, kao i šogor Marijan Kakuk sa sinom Lukom.   

-Na sinove sam prenosio ljubav prema lovstvu i kinologiji, na svim obiteljskim okupljanjima to su stalno nezaobilazne teme razgovora pa se mladi educiraju i to prihvaćaju, a drago mi je da se odazivaju na radne akcije jer će tako iza njih nešto ostati – kaže Boris koji je 2001. godine zakupio državno lovište „Sjeverna Babja Gora 1“, te ga vodi okupljajući članove obitelji i prijatelje, a na predjelu Durinov Oraj sagradili su radnim akcijama lijepu lovačku kuću.

On je u tri  mandata bio predsjednik Kinološke udruge Požega, od 2010. je predsjednik LD „Jelen“, te u dva mandata član Povjerenstva za kinologiju Hrvatskog lovačkog saveza. Dobitnik je zlatne plakete, zatim odličja drugog i trećeg reda HLS-a, te povelje i srebrne značke Hrvatskog kinološkog saveza. Obiteljska kuća na zapadnom dijelu Požege obiluje stotinama trofeja među kojima su dva zlata, te više srebrnih. Uz sve to Boris Janić je organizator brojnih  sportsko-streljačkih, humanitarnih  i zabavnih priredbi kako za svoje udruge, tako i na široj razini Požeško-slavonske županije gdje se potvrdio kao vrijedan i sposoban čovjek. Često lovi u drugim krajevima naše države i susjednim zemljama, a njegovi su gosti više puta godišnje lovci iz niz europskih zemalja.

Zajedno sa bratom i rođacima okupljenima u ovoj lovačkoj družini imaju više desetaka čistokrvnih lovačkih pasa jer od 1986. godine braća Janić uzgajaju alpske brak jazavčare i istarske kratkodlake goniče.

-Od malih nogu sam volio životinje, pa sam postao lovac odmah nakon punoljetnosti najprije u „Sokolovcu“, te kasnije u orljavačkom „Psunju“ i požeškom „Jelenu“ – priča nam Darko, koji je dobio odličje trećeg reda.

Moglo bi se slobodno reći da im je lovstvo u krvi. To potvrđuju i svadbene svečanosti Darkove kćeri Martine i Borisovog sina Ivana kada su upriličili prava lovačka vjenčanja što je rijetkost u našim krajevima.

Uz dobrovoljni rad, odlasku u lovove, te skrb o prirodi i divljači mladi ovog kraja pokazuju i ljubav prema gastronomiji. Tako je Borisov sin Lovro već poznat kao gastro-majstor jer na njihovim okupljanjima i lovovima priprema brojne specijalitete od divljači među kojima je i meso divlje svinje pod pekom spravljeno za ovo okupljanje i zajedničko fotografiranje.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek