Lovišta prezentirati široj javnosti zbog razvoja lovnog turizma

Autor: Jelenko Topić

Zdravko VujnovićPOŽEGA – Uz redovne aktivnosti na uzgoju i zaštiti divljači, te jačanju etike i ekološke svijesti lovci regije Istok, koja obuhvaća pet županija:Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku i Virovitičko-podravsku županiju, provodit će se i niz posebnih aktivnosti specifičnih za taj kraj koje je predvidio dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Zdravko Vujnović, zadužen za tu regiju na razini HLS-a. Tu oko 260 lovačkih udruga okuplja gotovo 9600 lovaca što je velika snaga, ali i potencijal za provođenje različitih vidova aktivnosti.

-Pokušat ću najmanje četiri puta godišnje, a po potrebi i češće, okupiti sve lovačke saveze regije na koordinacijske sastanke kako bi razmatrali aktualne probleme u lovstvu, a ja bi sa tim zaključcima i stavovima išao na sjednice izvršnih tijela HLS-a u Zagreb –ističe dopredsjednik HLS-a Vujnović, koji je inače predsjednik LS Požeško-slavonske županije. Dodaje da će nastojati kroz državna tijela i Hrvatski centar za razminiranje ubrzati proces razminiranja jer je dobro znano da su značajne površine svih pet županija još pod minama što dakako utječe na razvoj lovstva na tim područjima.

-Regija ima bogata lovišta pa moramo naći načina da se to prezentira na širim prostorima kroz medije, turističke zajednice i drugo kako bi kvalitetnije koristili mogućnosti kroz komercijalne lovove što bi doprinijelo razvoju lovnog turizma- nastavlja nam Zdravko Vujnović i dodaje da je dio planova usmjeren na upoznavanje lovaca sa novim vidovima lovstva kao što su lov lukom i strijelom, sokolarenje i slično, a to će biti obuhvaćeno i novim zakonskim propisima koji su u pripremi.

Daljnji planovi za ovo razdoblje vezani su uz suradnju sa visokim školstvom na području regije.

-Imamo Poljoprivredni fakultet u Osijeku i još neke stručne institucije visokog školstva, tu je Odjel za lovstvo sa brojnim stručnjacima pa smatram da ima potrebe organizirati niz stručnih predavanja za lovce u ovih pet županija- naglašava Vujnović. Kao moguće teme spomenuo je pojavnost čaglja na ovim prostorima, opasnosti od bolesti kod divljači i drugo.

Dio njegovih namjera vezan je i na sportske aktivnosti lovaca pri čemu on kao dugogodišnji sportaš i društveni radnik ponajprije razmišlja o pokretanju svojevrsne lige strijelaca cijele regije.

-Tijekom svake godine  mogli bi organizirati pet kola ove lige tako da svaki županijski lovački savez bude domaćin jednog kola što bi unijelo više natjecateljskog duha među lovce i ljubitelje lovnog streljaštva, povećalo njihovu spremnost i poboljšalo ostvarene sportske rezultate – zaključio je Vujnović, te predložio da se uz svako kolo lige upriliče sastanak ljudi iz svake županije po pojedinim područjima lovačkog djelovanja kao napr. kinolozi, stručnjaci za izobrazbu kadrova i drugi, koji bi tako razmijenili iskustva u radu.

Vujnović nadalje planira niz aktivnosti kao predsjedavajući Izdavačkog savjeta HLS-a kao što su suradnja lovačkih glasila u našoj zemlji, te sa sličnim glasilima u regiji i EU.

On je još i predsjedavajući Povjerenstva za kultutru i lovnu etiku HLS-a. Tu se priprema izdavanje knjige Lovna etika i kultura, obilježavanje 60 godina Lovačkog muzeja HLS-a (2015. g.) zajedno s Nacionalnom izložbom lovačkih trofeja, aktivnosti na  izradi rješenja svečane lovačke odore HLS-a (zimske i  ljetne) kao i ostale odjeće sa znakom HLS-a,- izrada pravilnika o korištenju loga HLS-a (izrada aplikacija za razne namjere, tehnike i materijale), izdavanje nosača zvuka s lovačkim pjesmama i rogistima, natječaj i izbor suvenira HLS-a, te organizacija izložbe umjetničkih dijela s lovačkom tematikom prigodom obilježavanja značajnih obljetnica i godišnjih skupština HLS-a (mogućnost organizacije likovnih kolonija s lovačkom tematikom po regijama) i drugo.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot