Lovci pleterničke Šljuke pripremili vodu i hranu za divljač kako bi preživjela visoke temperature /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Dugotrajno sušno razdoblje bez padalina nema sumnje ostavilo je traga u lovištima, pa tako i u državnom lovištu Požeška gora površine 4066 hektara kojim gospodari Lovačko društvo Šljuka iz Pleternice.

Stoga su lovci Šljuke pod vodstvom svog predsjednika Damira Arambašića organizirali radnu akciju kako bi u tako ekstremnim vremenskim uvjetima osigurali preživljavanje divljači. Među njih dvadesetak na akciji su bili lovočuvar Anta Polgar, lovnik Željko Tomljanović Jelenko, predsjednik Nadzornog odbora Šljuke Alen Ergović i drugi.

Tijekom dvosatne akcije postavili su sol na solišta na predjelu Lončara i hranu u hranilice kako divljač ne bi u potrazi za hranom odlazila na poljoprivredne površine ratara u okolnim selima. Nadalje su uz pomoć rovokopača, te traktorske prikolične cisterne pripremili vodu za divljač jer su izvori brdskih potoka i kaljuže unutar lovišta presušili.

-Iskopane su dvije jame na predjelu Lončara gdje smo iz cisterne istočili više desetaka litara vode tako da divljač zbog žeđi ne odlazi iz lovišta u potrazi za vodom što je često činila prelazeći državnu cestu Pleternica-Batrina kako bi došli do vode u rijeci Orljavi – kaže nam Arambašić dodajući da se tako sprječava stradanje divljih životinja na prometnicama unutar lovišta. Pored toga na predjelu Duboki dol Rašinka očistili su strojem korito šumskog potoka kako bi kroz njega bio bolji protok vode što će također koristiti divljač.

Lovci Šljuke imaju slične radne akcije po potrebi i ovisno o stanju u lovištu, a na njih se obično odaziva dvadesetak članova tog društva.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot