Lovačka društva platila oštećene usjeve seljacima koje je pričinio obični jelen

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Unazad nekoliko godina u dva navrata lovci na području Požeške kotline imali su problema sa štetama koje je na poljima pričinio obični jelen, a  oni ga nemaju u svojim lovno-gospodarskim osnovama. Poznato je da običnog jelena ima na predjelima okolnih planina ponajprije Papuka, Psunja i Krndije, a posljednjih godina on se spušta u nizinska lovišta!

Na ovom području osamdesetih godina prošlog stoljeća ta divljač je pričinjavala ogromne štete na poljoprivrednim površinama pa je država novčanim sredstvima stimulirala odstrel. Kroz taj odstrel koji su organizirala lovačka društva broj običnog jelena je ovdje pao na biološki minimum, a sada se očito opravio.

Denis Milošević, dipl.inž. voditelj lovno-gospodarskih osnova za nekoliko lovačkih društava u Požeštini

-Očekujemo da obični jelen u nekim ovdašnjim lovištima uskoro uđe u lovno-gospodarske osnove kao glavna divljač, te u nekim kao sporedna vrsta divljači- ističe dipl. ing. Šumarstva Denis Milošević, voditelj lovno-gospodarskih osnova za nekoliko lovačkih društava u ovom kraju. On nam je iznio neke primjere poteškoća lovaca zbog migratorne divljači.

-Na ravničarskom dijelu lovišta Lovačkog društva „Psunj“ iz Orljavca između toga sela i obližnje Klise obični jelen je pričinio štete na pšeničnim poljima što su lovci prijavili lovnom inspektoru, a utvrđene štete društvo je platilo poljodjelcima da bi kasnije „Psunj“ dobio dopuštenje za minimalan odstrel običnog jelena kojega nema u osnovi – ističe nam Milošević. Za njihova lovišta će se iduće godine raditi nova lovno-gospodarska osnova što će biti prilika da se u njoj nađe obični jelen.

-Prošle godine sličan slučaj se dogodio u lovištu LD „Fazan“ iz Ruševa na čije je području obični jelen sišao sa Krndije te potpuno uništio jedno i pol katastarsko jutro kukuruza-kaže Denis Milošević i dodaje da su se nagodili sa vlasnikom zemljišta, te mu isplatili štetu, ali nisu dobili dopuštenje za minimalan odstrel običnog jelena.

Foto: Ilustracija, pozega.eu i huntingbook.hr

 

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot