LJUDI NAŠEG KRAJA: Ivica Gurdon – sviračka legenda sa harmonikom

Autor: Jelenko Topić

Sjećajući se narodnih veselja u svome kraju kroz prijeratno vrijeme mnogi Požežani će reći da je nezaobilazno ime Ivice Gurdona(1943.) rođenog u Staroj Lipi. U mladosti je svirao samicu učeći od ujaka Antuna Mijatovića, oca svirača Milana i Mirka. Imao je prvi tamburaški sastav u selu, ujak je počeo svirati harmoniku što je prihvatio i Ivica da bi ga kasnije podučio harmonikaš Simo Stefanović, a mnogo su ga naučili i znameniti osječki svirači koji su u to vrijeme nastupali u Požegi.

Nije nepoznato da  je 1972. godine Gurdon prvi imao gramofonsku ploču na ovim prostorima sa vlastitim pjesmama Čaša za čašom, suza za suzom i Kamena ženo.

-Svirao sam u Novoj Gradiški gdje se zatekao jedan čovjek iz Beograda, te predložio snimanje ploče, a prilikom snimanja svirala su popularna braća Antonijević – prisjeća se Ivica. Ploča je dobro prihvaćena, prodavana je i u Požegi, pjesme su se svirale na radiju!

-Ozbiljnije sam počeo svirati sa Jozom Babićem, Brankom Gušićem i Zdravkom Brkićem, a uz nas je kasnije svirao harmonikaš Rajko Vučković – kaže nam Ivica.

Po struci stolar malo je radio taj posao u ondašnjoj Lipi(današnji Spin Valis) jer se cijeli život bavio glazbom na širim prostorima Slavonije, a imao je turneje po europskim zemljama. Krasile su ga virtuoznost i točnost sviranja, ali i urođen prisan odnos prema ljudima kojega nema mnogo svirača. Imao je podršku obitelji ponajviše supruge Vere rođene Markanjević iz Daranovaca.

Sredinom sedamdesetih godina osnovao je grupu Jutro u kojoj su bili Vjekoslav Leikauff i Fikret Balić, svirali su odabrane nastupe, a Gurdon je poslije svirao u još niz sastava. Sa tom grupom u koju su došli mlađi svirači Ivičin sin Dario kao bubnjar i basista Zdenko Japarić plijenili su pozornost ljubitelja dobre glazbe.

Odsvirao je više tisuća svadbi, zabavi i veselica tako da ga se mnoge generacije nostalgično sjećaju iz svoje mladosti. Tako je osamdesetih godina u jednom mjesecu svirao čak 26 dana!

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek