LJUBAV PREMA STARINAMA: Suzana i Krunoslav Hruška čuvaju svoju tradiciju i kulturu /FOTO/

Autor: D.M.

Stari predmeti su dio životne radosti za supružnike Suzanu rođenu Grgić i Krunoslava Hrušku iz Bjeliševca. Oni čuvaju starine iz obiteljske ostavštine, upotrebne predmete koje su koristili njihovi roditelji i generacije prije njih.

U njihovom dvorištu je etno zbirka poljoprivrednih strojeva koji su sredinom prošlog stoljeća koristili Krunoslavovi roditelji Kata i Zdravko. Tu su stari plug, sadilica za kukuruz, kopačica, sakupljač sjena i vadilica za krumpir. Sve je to odavno izvan upotrebe, a umjesto njih kupljeni su suvremeni strojevi.

U kući svaka starina ima svoju povijest i uspomenu na neku dragu osobu poput pegle na žar i glinenog lonca u kojem se kuhalo na otvorenoj vatri. Suzana u ormarima čuva predmete koje je donijela iz rodnog Venja od svojih starih ali i one koje je sam izradila. Posebno joj je draga više od stotinu godina stara nošnja njene šukunbake Eve. Tu su ručnici koje je vezla i heklala kao djevojka.

Suzana se nada da će netko od njenih nastaviti njen hobi i sačuvati sve one stvari koje je ona godinama s puno ljubavi pazila.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije