LJUBAV DUGA DESETLJEĆIMA: Suprug joj prsten darivao za zlatni pir, a za 60 godina braka zlatnu ogrlicu

Autor: Jelenko Topić

VELIKA – Drago nam i hvala što ste se okupili,bilo nam je teško kad smo se uzeli jer su bila vremena siromaštva, teško je bilo jer sam otišao na služenje vojnog roka, a prije toga nam se rodio sin, odustao sam ubrzo od poljoprivrede, te krenuo raditi svojim putem i dodatno se školovati da bi 1966. godine kupio prvi automobil u ovom kraju popularnog „Fiću“ – emotivno je kazao  pozdravljajući brojnu rodbinu i prijatelje na svome dijamantnom piru Antun Kosina(78) iz Velike koji je slavio 60 godina braka sa suprugom Štefanijom rođenom Šmitpeter(77). Imali su i slavlje u veličkoj crkvi sv. Augustina gdje im je čestitke uputio vlč. Mario Sanić.

Vjenčali su se 24. studenog 1957. godine u župnoj crkvi Katol gdje su živjeli do 1970. godine. Tu su se upoznali polazeći Češku školu koja je trajala 6 godina! Štefanija se udala sa 17,5 godina tako da je za to dobila privolu roditelja, a život je provela kao domaćica odgajajući djecu.

-Sporazumijevanje i tolerancija su nas održali –kaže Antun koji je radio u zadruzi,te poslije u APP-u kao vozač i prometnik, zatim kao traktorista nabavivši vršalicu s kojom je vršio pšenicu pet godina u svome kraju, a radni vijek je okončao u požeškom Herzu gdje je bio poslovođa i instruktor za vozače uključujući polaznike za upravljanje autobusima i kamionima.

Oboje priznaju da je na početku braka bilo teško jer ništa nisu imali, no trudom je Antun i upornim radom stvarao za obitelj, tako da su sagradili kuću u Velikoj, stekli sinove Zdenka i Ota, te kćerku Dubravku koji imaju svoje obitelji i vlastite kuće. Sinovi su sudionici domovinskog rata, a Zdenko je dugi niz godina radio u Auto-bojni HV u Požegi stekavši visoki časnički čin i mirovinu. Danas imaju petero unučadi i jedno praunuče, koji ih često posjećuju.

-Najteže je bilo kad je Antun otišao u vojsku, no dogovorom i međusobnim poštivanjem zajedno smo dočekali ove godine – kaže Štefanija.

Pedesetak uzvanika sa njima je provelo ugodnu večer, mladenci su razrezali i slavljeničku tortu, a za dobro raspoloženje pobrinuo se sastav Dado i drugovi.

/Foto: D. Mirković/

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek