Liturgija, pa narodno veselje uz živu glazbu i specijalitete pod šatorom

Autor: Jelenko Topić

blankSTRIJEŽEVICA – Tradicionalno slavlje pravoslavnog blagdana sv. Ilije i ove je godine upriličeno u selu Striježevica  na zapadnom dijelu Požeške kotline, a okupilo se više stotina ljudi iz ovog kraja, te drugih područja uključujući iz inozemstva (Njemačka, Srbija, Bosna i Hercegovina itd.) među kojima je bilo i onih koji su zbog ratova raseljeni sa ovdašnjih višestoljetnih ognjišta.

Pakrački paroh Đorđe Teodorović služio je liturgiju na temeljima crkve sv. Ilije, srušene u Drugom svjetskom ratu. Ovaj kraj po teritorijalnoj podjeli pravoslavne crkve pripada parohiji Pakrac.

Nakon liturgije slavlje  je nastavljeno narodnim veseljem pod šatorom ugostiteljske tvrtke iz Gornje Vrbe pokraj Slavonskog Broda koja tu redovito dolazi i na otvorenoj vatri peče prasiće i janjce, te u objektima uz obližnje jezera u Striježevici gdje radi kafić „Jezero“ .

Za brojne posjetitelje nastupio je glazbeni sastav s kojim je odabrane izvorne i tradicionalne pjesme ovog naroda pjevao Đoko Pašić iz obližnjeg Podsreća. Bilo je nostalgičnih i veselih pjesama, zaigralo se kolo, a veselje je potrajalo do kasnih noćnih sati.

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića