Leljakova “Huda jama” prikazana u Kutjevu: Istina o stradanju Hrvata nikog nije ostavila ravnodušnim

Autor: D.K.

KUTJEVO – Više od 150 Kutjevčana, Kutjevčanki, ali i onih koji su došli iz susjednih mjesta, bili su u kutjevačkoj kino dvorani na premijernom prikazivanju filma Huda jama. Film progovara o stradanjima i strahotama tadašnjeg komunističkog vremena. Inicijator prikazivanja Hude jame u Kutjevu je gradonačelnik Josip Budimir, a kutjevačkoj projekciji nazočio je i sam autor Romano Leljak.

U filmu su prikazani strahoviti prizori koji nikoga nisu ostavili ravnodušnima. Film je privukao toliku pozornost i ostavio sve bez riječi od onih najmlađih do onih najstarijih generacija. Tijekom prikazivanja filma brojni nisu mogli gledati tužne prizore, skrivali su pogled pred strahotama tadašnje stvarnosti.

– Trebamo gledati u budućnost, ali trebamo se upoznati i s poviješću, posebice događaja iz prošlosti u kojima je stradalo tisuće nedužnih civila, Hrvata o čemu se usudio progovoriti čovjek u osobi Romana Leljaka – istaknuo je gradonačelnik Josip Budimir.

Podsjetimo, film rasvjetljava događaje s kraja Drugog svjetskog rata i masovne zločine partizanskih jedinica nad poraženim protivnicima i civilima, monstruoznost njihovih planiranja i još veću ustrajnost izvršenja i skrivanja tih masovnih ubojstava o čemu je i nešto više rekao sam autor filma Roman Ljeljak.

Huda Jama je jedno od brojnih mjesta na kojima se nalaze žrtve poslijeratnih masovnih ubojstva jugokomunista. U rudniku je slovenska državna komisija do kraja 2009. pronašla posmrtne ostatke 726 ubijenih bez prostrijelnih rana, koji su po pretpostavci živi zakopani. Prema izvještaju “Glasa Istre” iz lipnja 2010. god. navodno bi bilo utvrđeno da u preostalom dijelu rudnika nema žrtava; RTV Slovenija i slovensko “Delo” u svojim izvještajima međutim tvrde drugačije – naime da preostale rovove tek treba istražiti. Među ekshumiranim žrtvama ima oko 10 posto žena.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: