Ledena graševina Kutjeva d.d. iz 2018. dobila Veliku zlatnu medalju, a srebrne još dva vina iste tvrtke i jedno Vinarije Galić

Autor: Jelenko Topić

Mundus Vini Spring Tasting jedno je od najvažnijih natjecanja u svijetu vina, a cilj mu je prepoznati i promovirati njihovu kvalitetu, nagraditi vinare te konačno, pružiti smjernice kupcima. Održava se u njemačkom Neustadtu, dva puta godišnje, krajem veljače i drugo krajem kolovoza s ciljem jačanja promidžbe. 

Na njemu sudjeluju proizvođači i distributeri vina, pjenušaca, polupjenušavih ili likerskih vina iz cijelog svijeta. Stručno međunarodno ocjenjivačko povjerenstvo sastavljeno od enologa, vinara, trgovaca vinima, sommeliera i novinara iz ove industrije daje ocjene na temelju slijepog kušanja. 

Pritom se koristi službena metoda od 100 bodova Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV), a koja je priznata i od Međunarodne unije enologa (UIOE). 

Na proljetnoj degustaciji 2023. sudjelovala su 242 vinska stručnjaka iz 46 zemalja koji su u šest dana ocijenili više od 7.500 vina iz cijelog svijeta te im dodijelili veliko zlato, zlato i srebro. 

Na ovogodišnje prvo kušanje Mundus Vini hrvatski su vinari na ocjenjivanje poslali 19 vina od čega je srebrnu etiketu dobilo njih 8, zlatnu 10, a veliko zlato graševina Ledeno vino iz 2018. vinarije Kutjevo. Među 19 nagrađenih vina iz naše zemlje čak su četiri iz Požeštine odnosno s lokaliteta Kutjevačkog vinogorja. 17 vina dolazi iz kontinentalnog dijela Hrvatske, jedno iz Istre, a jedno s juga Dalmacije. 

Pored Velike zlatne medalje Grand Gold, što je zapravo šampionska nagrada na tom natjecanju Kutjevo d.d. je dobilo srebrne medalje za Koriu cuvee berba 2018. i Graševinu 2022. godine, a istu medalju dobila je i Vinarija Galić, također iz Kutjeva, za Graševinu berba 2022. godine. Većinom je riječ o suhim vinima (15), a gledajući sortu, o graševini (6). 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek