Kutjevo najvitalniji grad u Slavoniji, a Požeško-slavonska županija na 12. je mjestu u RH

Autor: DK

blankPOŽEGA – Dok zabrinuto pratimo iseljavanja brojnih i to prvenstveno mladih obitelji i svjedoci smo sve manjeg broja rođene djece, Državni zavod za statistiku podacima i usporedbama govori sasvim nešto drukčije. Naime, prema Državnom zavod za statistiku Požeško-slavonska županije nije na dnu ljestvice što se tiče demografske slike. Gotovo smo na sredini, na dvanaestom mjestu.

Požeško-slavonska županija ima vitalni indeks (broj rođene djece na 100 umrlih osoba) 62,5 dok je državni prosjek 72,8. Izraženo u brojkama, u našoj je županiji prošle godine bilo 62-oje rođene djece na 100 umrlih stanovnika. Najbolje se drži Međimurska županija s indeksom 101,2 a slijede ju Grad Zagreb (95,2), Dubrovačko-neretvanska (93,5), Splitsko-dalmatinska (84,0), Zadarska (80,6) i Zagrebačka (80,6) koje su iznad hrvatskog prosjeka.

Na začelju ljestvice je Ličko-senjska županija s vitalnim indeksom od svega 44,1. U ovoj neugodnoj listi podataka ipak treba istaći kako su svih pet slavonskih županija bliže hrvatskom prosjeku nego dnu ljestvice odnosno, od posljednjih sedam županija na ljestvici nijedna nije slavonska. Možda za Slavoniju još ima nade?!

Što se gradova tiče, podaci pokazuju kako je Kutjevo ‘najvitalniji’ grad u Slavoniji. Njegov indeks je 87,5 i ‘za dlaku’ je bolji od Vinkovaca (87,4). Slijede Pleternica (66,4), Požega (65,5), Lipik (52,5) i Pakrac (50,7) što je najlošiji podatak u Županiji promatrano zajedno i gradove i općine.

Među općinama najbolje se drži Jakšić (80,9) a slijede ga Brestovac (67,4), Kaptol (59,2), Čaglin (57,1) i Velika (52,6).

/Foto: Ilustracija/

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića