Kutjevo – grad bez dugova: “Prošlost ostavljamo zaboravu, okrećemo se ka budućnosti”

Autor: D.K.

KUTJEVO – Svečanoj sjednici povodom Dana grada Kutjeva prethodilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod centralnog križa na kutjevačkom groblju. Vijence su položili i svijeće zapalili u čast svim poginulim braniteljima izaslanstvo grada Kutjeva predvođeno gradonačelnikom Josipom Budimirom, Požeško-slavonske županije predvođeno županom Alojzom Tomaševićem, predstavnici braniteljskih udruga i obitelji poginulih branitelja. Prigodnu molitvu uputio je mjesni župnik vlč. Marijan Đukić i zazvao Božji blagoslov.

Na početku Svečane sjednice sve goste i uzvanika pozdravio je i dobrodošlicu zaželio predsjednik Gradskog vijeća grada Kutjeva Ivica Ribičić. Između ostalih na sjednici su bili uz gradonačelnika Josipa Budmira i njegovog zamjenika Ivicu Malnara, bili nazočni požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, njegov zamjenik Miroslav Grozdanić, predsjednica Skupštine Požeško-slavonske županije Josipa Miličević, gradonačelnici i načelnici gradova i općina iz Požeško-slavonske županije, gradonačelnik Požege, Darko Puljašić i njegovi zamjenici Ferdinand Troha i Marijo Pilon, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, načelnik općine Velika Vlado Boban, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač te gosti iz Bosne i Hercegovine
načelnik općine Posušje Branko Bago i predsjednik vijeća mladih Federacije Bosne i Hercegovine Mate Lončar. Sjednici su nazočili i drugi predstavnici iz političkog, vjerskog gospodarskog i kulturnog života.

Ivica Ribičić, predsjednik Gradskog vijeća Kutjeva

-Slobodno mogu reći da smo mi kao gradski vijećnici u novom sazivu na početku svog četverogodišnjeg mandata u kojem oni koji su nam dali svoje povjerenje, a to su naši sugrađani, očekuju da ćemo napraviti nešto za boljitak grada Kutjeva. Ono što je trenutno najvažnije, a to je zaustavljanje iseljavanja obitelji i stanovništva iz našeg kraja – rekao je na početku sjednice Ivica Ribičić, predsjednik Gradskog vijeća grada Kutjeva dodajući kako oni kao gradski vijećnici moraju učiniti sve što je u njihovoj moći da ojačaju gospodarstvo, posebice poljoprivredu što je temelj za stvaranje uvjeta za bolji život i gospodarsku stabilnost na području Grada Kutjeva.

-U to se trebaju uključiti svi oni koji imaju bilo kakvu političku moć i snagu, od našeg gradonačelnika, župana, saborskog zastupnika pa sve do najvišeih državnih dužnosnika u Hrvatskoj Državi kako bi stali na kraj toj bijeloj kugi koja je već uzela svoj danak. Bez jakog gospodarstva i svih drugih proizvodnih grana nema opstanka na ovim prostorima – dodao je Ribičić.

Josip Budmir, gradonačelnik Kutjeva

Sve nazočne je pozdravio i gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir koji je napravio kratak osvrt na sve ono što je učinjeno u proteklih godinu dana ali i na one projekte koji su nastavljeni iz prethodnog perioda.

-Svečana sjednica Gradskog vijeća prilika je, ali i obveza meni kao čelniku jedinice lokalne samouprave obratiti se građanima i vama uzvanicima te reći što smo to radili u proteklom razdoblju, planove za iduće razdoblje, ali i određenu problematiku koja nas tišti. Ono na što sam iznimno ponosan, to je da grad Kutjevo više nikome nije dužan. Bili ste ovdje proteklih godina i svečanih sjednica i ono što je obilježavalo svaki govor bili su ogromni financijski dugovi koji su već godinu dana sanirani te grad Kutjevo danas ponosno stoji pred svojim dobavljačima i poslovnim partnerima – rekao je u uvodu svog obraćanja Josip Budimir gradonačelnik Kutjeva dodajući kako ona problematika koja sve tišti, to je bijela kuga, odlazak sve većeg broja stanovnika u druge zemlje širom svijeta.

-Kutjevo je u posljednjih nekoliko godina osiromašeno za 500-tinjak ljudi prednjačimo u našoj županiji. Stoga apeliram na sve institucije i razine vlasti da konačno pristupimo rješavanju toga problema. Županijska i lokalna vlast radi što joj je core business, a to je stvaranje preduvjeta za kvalitetniji život: gradimo ceste, kanalizacije, nogostupe koje netko mora i izvoditi i samim time otvaramo radna mjesta, ali potrebna je sinergija od državnog vrha do naših građana, posebice medija da u pozitivnom smjeru pokrenemo demografske trendove – dodao je Budimir nastavljajući kako mnogi i danas s dozom skepse promatraju i komentiraju rad mladog gradonačelnika, nazivajući ga balavim i nesposobnim te da je isti taj mali zajedno sa svojim zamjenikom i suradnicima u tri godine vratio dug sedam milijuna kuna realizirao 30 milijuna kuna projekta i investicija te u fazi pripreme i realizacije imaju projekata u iznosu 100 milijuna kuna.

Uz projekte koji su realizirani gradonačelnik Budimir naveo je one koji su planirani u narednom razdoblju, među kojima su Aglomeracija Kutjevo vrijedna 30 milijuna kuna, Međugeneracijski park, uređenje groblja u Kutjevo, izgradnja prometnica u Vetovu (Mikića brdo i Vinogradska), izgradnja prometnice u Bektežu, obostrana pješačka staza u Bektežu, pješačka staza oko groblja, kanalizacija Tominovac, Šumanovci, Bjeliševac, Ferovac, za što je projekt spreman, Kuća graševine, i dr.

-Kutjevo ima značajne tradicionalne i gospodarske vrijednosti i potencijale i mi ćemo ih pametnom politikom i učinkovitim korištenjem EU fondova znati razviti. Moramo stvoriti novi dohodak, a to možemo poticanjem investicija i poduzetništva te iz tog novog dohotka financirati infrastrukturne projekte. Orijentacija u idućem razdoblju je još efikasnije privlačenje sredstava i realizacija projekata financiranih sredstvima Europske unije. Iz tog razloga je i osnovana Razvojna agencija koja će nama, gradskoj upravi, ali i svim građanima, obrtnicima, poduzetnicima, OPG-ovcima, biti na raspolaganju u svrhu što kvalitetnijeg i značajnijeg privlačenja EU sredstava. Ova gradska uprava zna što i kako, ima viziju, ali što je i najvažnije mladost, volju, energiju i znanje da pokrene razvojne projekte i investicije. Pomaže gospodarstvu, obrtu i poduzetništvu te čini sve da osigura rast i razvoj grada te poboljša kvalitetu življenja svih naših građana – zaključio je Budimir.

U ime gradonačelnika i načelnika općina obratio se i čestitke povodom Dana grada uputio načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević. Nazočnima se obratio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević uz čestitke i riječi pohvale gradonačelniku, njegovom zamjeniku i predsjedniku Gradskog vijeća te njihovim suradnicima.

U prigodi Dana grada uručena su priznanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i udrugama, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Grabarje, Ljekarni Perak, PZ UPO Centar Simentalac, Udruzi vinara, vinogradara i voćara Veteri Castra Vetovo, Judo klubu Kutjevo, Matici umirovljenika grada Kutjeva, Ivanu Vraniću, Andriji Boškoviću i učeniku Luki Beniću.

/Foto: D. Mirković/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: