Kutjevo d.d. u među velikim proizvođačima zobi, a tu su još OPG Briš iz Čaglina i Farma Darkovac

Autor: Jelenko Topić

Zob se na poljima u našoj zemlji uglavnom sije kao jara kultura, a nešto manje kao ozima. Zrno se koristi za hranidbu domaćih životinja, a u tu svrhu služi i vegetativna zelena masa u smjesi s grahoricama ili stočnim graškom. U manjoj se mjeri koristi za ljudsku prehranu u obliku zobene kaše, pahuljica i biljnog mlijeka. 

Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, prošle 2020. godine jara je zob posijana na gotovo 11 tisuća hektara, a uzgajalo ju je više od 10,3 tisuća  poljoprivrednih gospodarstava. Ozimu zob je na gotovo 6.700 ha zasijalo blizu šest tisuća gospodarstava. 

U usporedbi s prijašnjim godinama, bilježi se pad proizvodnje. Prvih deset proizvođača jare zobi uzgaja ju na 484 hektara. Listu predvodi PPK Karlovačka industrija mesa sa 136,9 hektara, a drugo je Kutjevo d.d. sa 102,86 hektara. Među deset najvećih uzgajivača ove žitarice su još na sedmom mjestu Obiteljsko gospodarstvo Tomislav Briš iz Čaglina, te na osmom mjestu Farma Darkovac kraj Čaglina vlasnika Dejana Vasilja.

Kada je riječ o ozimoj zobi, prvih deset proizvođača uzgaja ju gotovo na istoj površini kao i najvećih proizvođača jare zobi, odnosno na 478 hektara.

Na listi je ovoga puta prva tvrtka Kutjevo d.d. s 94 ha, na drugom PPK Karlovačka industrija mesa d.d. s 87 ha, a na trećem Državna ergela Đakovo-Lipik s gotovo 60 hektara. 

Prema zadnje dostupnim javno objavljenim podacima tvrtka Kutjevo d.d. je prošle godine zapošljavala 623 radnika, imala je 305,83 milijuna kuna ukupnog prihoda, te ostvarila dobit od 26,48 milijuna kuna. Te godine tvrtka je imala gotovo 24 milijuna kuna potpora.

Foto: Ilustracija, arhiva, pozega.eu

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek