Kutjevo će dobiti vinskog nadzornika radi utvrđivanja količina proizvedenih vina i boljeg plasmana

Autor: Jelenko Topić

Na premijernom predstavljanju mladih vina prošlogodišnje berbe En Primeur 2023. prvih dana ovoga mjeseca razgovaralo se o sadašnjoj situaciji u proizvodnji i plasmanu domaćih vina. 

Među ostalim istaknuto je da za pomak u prodaji vina u našoj zemlji neophodna što točnija evidencija proizvodnje. To će ubuduće raditi vinski nadzornici u pojedinim vinogradarskim regijama. Njih će angažirati nadležno ministarstvo, a sjedišta će im biti u Buzinu pokraj Zagreba, u Istri, Trilju u Dalmaciji, a za slavonska vinogorja u Kutjevu i Iloku.

Predviđeno je da se tržište dodatno uredi putem proizvodne specifikacije za površine koje imaju zaštićene oznake izvornosti, čiji se urod procjenjuje na 12 do 13 tona po hektaru, što je danas blizu sedam tisuća biljaka po ha te je rodnost veća.

Najavljena je stručna pomoć Centra za vinarstvo i vinogradarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu iz Osijeka, a sredinom lipnja, u svim slavonskim županijama, odnosno u Kutjevu, Iloku, Orahovici i Osijeku, će se premijerno održati međunarodna manifestacija GROW s ciljem promocije graševine.

Ključan zadatak sada je promocija graševine i njene kvalitete jer je ona gospodarski najznačajnija sorta koja se uzgaja na 25 posto ukupnih površina, a pokriva čak 40 posto domaćeg tržišta. Od berbe 2022. godine na tržištu se nalazi više od 65 tisuća hektolitara mladih vina od čega su polovina mlada vina graševine.

Član Uprave Kutjeva d. d. Dino Galić je tom prilikom kazao da će se vinari, koji su prošle godine bili suočeni s drastičnim povećanjem cijene gnojidbe vinograda, bila ona konvencionalna ili ekološka, jer su njezini troškovi bili povećani 200 do 300 posto, kao i s većom cijenom repromaterijala, kao što su boce i čepovi, koji je rastao do 50 posto, a zaštitna sredstva od 50 do 100 posto – ove godine naći na inflatornom udaru.

Pored toga drži da je nužno veće ulaganje u prodajne kanale, odnosno marketing, što je sada na razini pet posto i nije dovoljno za samostalni izlazak vinarija na zahtjevnija zapadna tržišta.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek