Kutjevčani traže vraćanje i zaštitu starog obreda Krštenja mošta u vino

Autor: Jelenko Topić

KUTJEVO – Proteklih dana, dok se u kutjevačkom vinogorju slavilo Martinje sa obredom Krštenja mošta kod brojnih vinara, ali i na javnim prostorima, u ovom gradu pokrenuta je jedna zanimljiva inicijativa koja ima potporu u peticiji koja kruži gradom graševine i na kojoj se prikupilo dosta potpisa.

Naime, formiran je Inicijativni odbor za osnivanje Kulturno-umjetničkog društva „Sveti Martin“ koji će pripremiti osnivačku skupštinu, a to društvo se nebi bavilo djelatnostima kao ostala društva tog karaktera već bi radilo s ciljem da se u središte Kutjeva vratio i zaštiti nekadašnji obred Krštenja mošta u vino kakav se ovdje njegovao kroz više stoljeća.

Hrvoje Sontaki Ceco, “fra Kitokret”

Na čelu tog odbora je kutjevački vinski biskup Ivica Fistrić, a društvo bi djelovalo kao sastavni dio ranije osnovane udruge „Kutjevačke vinske ceste“ na čelu sa Hrvojem Sontakijem Cecom poznatijim kao fra Kitokret.

-Ovo što se radi za proslavu Martinja unazad nekoliko godina nije pučki običaj Krštenja mošta njegovan kroz dugu povijest i tradiciju kutjevačkih podruma već blagoslov vina- tvrde inicijatori koji zajedno sa članovima Planinarske udruge „Vidim“ i ostalim štovateljima sv. Martina i pučkog Krštenja mošta radi očuvanja te tradicije prikupljaju potpise kako bi peticijom od Turističke zajednice grada Kutjeva zatražili vraćanje tog običaja  na Trg graševine uz sudjelovanje vinskog biskupa i njegovih pomagača i to nakon blagoslova vina.

Pokušali smo doznati kaklo o ovome razmišljaju kutjevački vinari, no zasada smo samo dobili poruku da se dio njih ne slaže sa ovom zamisli.

Stoga ćemo njihova reagiranja objaviti nakon što nam ih dostave.

/Foto: naslovnica, ilustracija/

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot