Kutjevčani traže vraćanje i zaštitu starog obreda Krštenja mošta u vino

Autor: Jelenko Topić

KUTJEVO – Proteklih dana, dok se u kutjevačkom vinogorju slavilo Martinje sa obredom Krštenja mošta kod brojnih vinara, ali i na javnim prostorima, u ovom gradu pokrenuta je jedna zanimljiva inicijativa koja ima potporu u peticiji koja kruži gradom graševine i na kojoj se prikupilo dosta potpisa.

Naime, formiran je Inicijativni odbor za osnivanje Kulturno-umjetničkog društva „Sveti Martin“ koji će pripremiti osnivačku skupštinu, a to društvo se nebi bavilo djelatnostima kao ostala društva tog karaktera već bi radilo s ciljem da se u središte Kutjeva vratio i zaštiti nekadašnji obred Krštenja mošta u vino kakav se ovdje njegovao kroz više stoljeća.

Hrvoje Sontaki Ceco, “fra Kitokret”

Na čelu tog odbora je kutjevački vinski biskup Ivica Fistrić, a društvo bi djelovalo kao sastavni dio ranije osnovane udruge „Kutjevačke vinske ceste“ na čelu sa Hrvojem Sontakijem Cecom poznatijim kao fra Kitokret.

-Ovo što se radi za proslavu Martinja unazad nekoliko godina nije pučki običaj Krštenja mošta njegovan kroz dugu povijest i tradiciju kutjevačkih podruma već blagoslov vina- tvrde inicijatori koji zajedno sa članovima Planinarske udruge „Vidim“ i ostalim štovateljima sv. Martina i pučkog Krštenja mošta radi očuvanja te tradicije prikupljaju potpise kako bi peticijom od Turističke zajednice grada Kutjeva zatražili vraćanje tog običaja  na Trg graševine uz sudjelovanje vinskog biskupa i njegovih pomagača i to nakon blagoslova vina.

Pokušali smo doznati kaklo o ovome razmišljaju kutjevački vinari, no zasada smo samo dobili poruku da se dio njih ne slaže sa ovom zamisli.

Stoga ćemo njihova reagiranja objaviti nakon što nam ih dostave.

/Foto: naslovnica, ilustracija/

Više iz kategorije