KUTJEVAČKI VINARI U POSJETU PODRUMU OBITELJI KRAUTHAKER: Upoznali se sa stanjem podruma i kušali tridesetak uzoraka vina /FOTO/

Autor: D.M.

Podrum obitelji Krauthaker u Kutjevu posjetilo je desetak vinara iz kutjevačkog vinogorja koje su predvodili Ivo Enjingi, poznati vinar iz Hrnjevca i Drago Razumović i vinarski inspektor u mirovini. Goste, uz gazdu Vladu dočekao je i zet Ivo Grgić. Ovakav posjet kada se vinari obilaze i upoznaju sa stanjem podruma nazivaju u šali „inspekcijski pregled“.

Iz tankova i drvenih bačvi u takozvanom starom podrumu gdje je kušaonica i obiteljska kuća Krauthakerovih pilo se tridesetak mladih ovogodišnjih i vina starijih godišta. Obzirom na poziciju vinograda a one su na osunčanim južnim obroncima Krndije od mjesta Podgorja preko Hrnjevca, Venja  i Mitrovca  do Kutjeva, a svako vino je spremljeno u posebnu posudu.

Krenulo se sa kušanjem  graševina  i nekoliko njenih klonova koji su u pokusu kod Krauhakerovih, a zatim rajnski rizlinzi, chardonai, souvignoni pinoti sivi, kutjevački zelenac i druga bijela vina. Potom crne sorte frankovke, portugizca, merlota, cabernet souvignona, pinota crnog, zweigelta i njihove kupaže.

Raspravljalo se o svakom kušanom vinu, a posebno o novim sortama koje trebaju vrlo malu ili gotovo nikakvu zaštitu od bolesti i nametnika. Tu je istaknuta sorta bjanka sa dobrom rodnošću, visokim sladorima i skladnim kiselinama. Svi su se složili da su sorte takozvani „nešprici“ budućnost vinogradarstva.

Po starom običaju, prije obilaska podruma prethodilo je kušanje suhomesnatih proizvoda iz gazda Vladine pušnice te nekoliko vrsta sira, takozvani „osolak“. Na kraju uz ispijanje putne, Ivo Enjingi je zahvalio na domaćinstvu Vladi i zetu Ivanu.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek