Kutjevački Kitokret obitelji Sontaki spreman za tržište /FOTOGALERIJA/

KUTJEVO – Prošlogodišnje vino Graševinu i Pinot sivi, te Kutjevački Kitokret berbe 2015. godine Vinogradarstva i vinarstva obitelji Hrvoja Sontakija iz Kutjeva napunjeni su u boce. Riječ je o više od šest tisuća butelja. Punjenje je trajalo jedan dan, međutim, pripreme su počele nekoliko dana prije.

Ante i Kruno, Hrvojevi sinovi, preuzeli su ovaj obiteljski posao i obavili ga bez ikakvih teškoća. Korištena je društvena punilica za vino Udruge vinara iz Kutjeva koju za punjenje koriste i drugi članovi Udruge. Za njen rad zadužen je iskusni vinogradar i vinar Mile Štimac i njegovi suradnici.

Punjenje vina kod Sontakijevih je društveni događaj. Tada se okupljaja obitelj i prijatelji, kušaju vina i  suhomesnati proizvodi iz pušnice Sontakijevih. Kuha se grah o kojem brigu vodi Filip Mamić koji je poznat i kao kuhar u političkim kuhinjama. Neizostaje pjesma. Na gitari ju vodi vinski kutjevački biskup Fio.

Ova vina osim u Kutjevu piju se i diljem Hrvatske. U tome prednjače ugostitelji sa Jadrana kojima ovih dana započinje turistička sezona. Živjeli!

/Foto: D. Mirković/

0 Comment