Kutjevački dvorac nastavlja rad sa patinom drevnih vremena (foto galerija)

Autor: Jelenko Topić

DSC_8410KUTJEVO – Dvorac Kutjevo, zaštićeni spomenik graditeljske baštine, pripada najljepšim spomenicima bogate kulturne baštine ovog dijela Slavonije i Hrvatske, a ulaganjem zagrebačkog Koncerna Agram od 35 milijuna kuna zdanje je potpuno obnovljeno i ponovo se koristi. Pred čelnicima gradova Kutjeva i Požege, te Požeško-slavonske županije, vinarima i poslovnim patnerima predstavljen je obnovljeni objekt, a predsjednik uprave Eruroherc osiguranja dr. Damir Zorić govorio je o povijesnim zbivanjima vezanim uz ovaj značajan objekt.

 Tom impozantnom dijelu nekadašnje Isusovačke rezidencije, restauratorskim su radovima po najvišim konzervatorskim zahtjevima i standardima vraćeni nekadašnji prepoznatljiv izgled i sjaj otprije tri stoljeća, te sačuvani njegovu povijesnu originalnost i prepoznatljivost za buduće generacije zaljubljenika u kulturnu i povijesnu baštinu. Perivoj oko Dvorca zaštićen spomenik vrtne arhitekture u kojem se nalazi nekoliko posebno vrijednih vrsta stabala.

U nekoliko navrata  dvorac Kutjevo je  urušen i oštećen, a potpuno je dovršen 1725. godine kada se obnavlja podrum, te unapređuju vinogradarstvo i podrumarstvo, a i ostalo gospodarstvo (pokreću se sajmovi te oživljavaju bačvarski, kožarski, kovački, mlinarski, pekarski i dr. obrti).

-Isusovci su Dvorcem gospodarili sve do ukidanja reda 1773. godine i to je vrijeme tijekom kojega mjesto doživljava veliki napredak. Dvorac, zaslugom isusovačkih graditelja, dobiva osnovu svojega današnji izgled- istakao je Damir Zorić, koji je istakao zasluge bivšeg kutjevačkog gradonačelnika Ante Pavkovića za očuvanje zdanja od poropadanja, kao i poticanje da se ono obnovi.

U vlasništvo Koncerna Agram Dvorac Kutjevo ulazi 2004. godine te već iduće godine započinju radovi na očuvanju postojeće povijesne građevine, dok se 2011. godine izrađuje projekt za izdavanje građevinske dozvole. Početkom prošle godine započinje zahtjevna obnova kojom je dvorcu vraćen nekadašnji izgled i sjaj za buduće generacije stanovnika kutjevačkog kraja, ali i šire, kao i za mnoge zaljubljenike u stare građevine.

Zahvaljujući zahtjevnoj rekonstrukciji i obnovi Dvorac je zasjao u novom „starom“ ruhu, dajući time i novu vizuru prekrasnom krajoliku zlatne Požeške doline.

Obnovljeni kompleks koji se prostire na 3.460 četvornih metara okružuje 15 tisuća kvadratnih metara uređenog zelenog perivoja čineći novonastalu pejzažno arhitektonsku cjelinu još ljepšom. Splet hodnika vodi do smještajnog kapaciteta u kojem je osiguran ugodan boravak za 60 gostiju i prateće osoblje. U Dvorcu se nalazi učionica s 38 mjesta te konferencijska dvorana s 28 mjesta, zatim ugostiteljski dio i restoran s moderno opremljenom kuhinjom i kafićem, kao i sadržaji za opuštanje i rekreaciju odnosno klub, fitnes i wellness. Tu je 30 uređenih udobnih soba i vinski podrum.

Zdanje bogate povijesne baštine sa svojim će sadržajima pružiti ugodan i koristan ambijent za potrebe edukacije djelatnika Koncerna Agram. Nastavak je to višegodišnjih ulaganja ovog koncerna u trajne vrijednosti i kulturnu baštinu kroz izgradnju i obnovu niza objekata pri čemu se uključuju domaći izvođači koji posluju u okruženju u kojem se objekt nalazi, ulažući u razvoj lokalne sredine. Time Agram kao jedan od vodećih gospodarskih subjekata u zemlji potiče i gospodarski rast i razvoj lokalne zajednice te malog i srednjeg gospodarstva.

Tijekom svečanog otvaranja nastupili su učenici Glazbene škole Požega, te njihov tamburaški sastav „Megamix“.

/Foto: D.Mirković i Koncern Agram/

no images were found

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot