Kutjevačka župna crkva ostala bez tornja i zvonika, bilo je pitanje vremena! /FOTO/

Autor: DK

KUTJEVO – Mnogi su se prolaznici i putnici namjernici, a i sami kutjevački župljani, upirući pogled u sakralno zdanje, pitali hoće li ikad stara povijesna crkva biti obnovljena. Došlo je vrijeme i za to. Prije zime uređeno je krovište tako da više prokišnjavanja nema, a sad je na redu postavljanje nove konstrukcije za tornja i zvonika.

Gledajući ovih dana na crkvu ona pomalo izgleda otužno jer na njoj nema tornja niti zvonika. Stari i onaj dotrajali je skinut na vrijeme, jer da nije skinut sam bi se urušio. Zub vremena učinio je svoje. Vrijednost tih radova je više od milijun kuna. S tornja je skinuta stara lukovica, a bit će postavljena nova i to barokna.

Intenzivno se i ubrzano radi kako bi se toranj što prije postavio na crkvu koji je već u drvenoj konstrukciji pripremljen, a limari trebaju učiniti i svoj dio posla. Ne bi trebali čekati da kutjevačka sakralna krasotica zasja u svom pravom sjaju. To zaslužuje Nebeska Majka Marija kojoj je u čast, Rođenju Blažene Djevice Marije crkva i posvećena.

Dosadašnjim istraživanjima potvrđen je samo jedan izravni dokaz o gradnji barokne crkve točno na temeljima starije cistercitske cr­kve. Arheološkim sondama s vanjske strane svetišta otkriveni su teme­lji kontrafora srednjovjekovne crkve koji pokazuju da je srednjovje­kovno svetište bilo na istom mjestu, ali i da je bilo posve istog tlocrtnog oblika kao i sadašnje.
Osim toga skidanjem žbuke sa sjevernog zida svetišta (u prostoru barokne sakristije) utvrđeno je da je svetište u cjelini ponovo sagrađeno u 18. stoljeću, s tim da je za gradnju djelomično iskorišten i kamen starije crkve (pojedini pravilno klesani blokovi ugrađeni su kao spoliji).

Što se tiče crkve može se utvrditi da su Isusovci 1721. godine srušili staro svetište (kako je i navedeno u isusovačkim suvremenim izvorima), a također ostatke zidova crkvene lađe, da bi zatim na starim teme­ljima do 1723. godine ponovo podigli veći dio nove crkve, dovršivši je konačno 1732. godine.

Malo je poznato da je upravo Kutjevo najstarije Gospino pohodište na kontinentalnom dijelu Hrvatske u koje su hrlili brojni vjernici iz gotovo svih udaljenih krajeva od Moslavine i Bilogore, do zapadne i istočne Slavonije, Baranje i Srijema. Još iz turskih vremena postoji predaja o čudotvornoj slici Majke Božje Kutjevske. Tako je sačuvana legenda da je drvena crkva u Kutjevu ostala i za velikih požara i pustošenja. Svaki onaj tko bi se usudio dirnuti u čudotvornu sliku Majke Božje, za koju postoji zapis da datira iz 1511. godine, bivao je kažnjen.

U jednom periodu tradicija se i štovanje Nebeske Majke u Kutjevu iz tko zna kojih razloga počela zapostavljati. U ovom novijem nastojanja su da se štovanje Nebeske Majke u Kutjevu digne na dostojnu razinu.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: