Požega.eu

Kušanje i ocjenjivanje crnih vina: "U požeškom kraju crna vina daju izvanredne rezultate koja su nažalost u drugom planu" /FOTO/

PRIJE 2 GODINE
D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Kušanje i ocjenjivanje crnih vina: Požega.eu | Kušanje i ocjenjivanje crnih vina:

PRIJE 2 GODINE
D.M.

Edukativno kušanje vina u okviru suradnje Veleučičilišta u Požegi sa vinarima požeške Udruge vinogradara, vinara  i voćara “Stjepan Koydl” zbog pandemije bilo je gotovo prekinuto. Krenulo se ponovo s ovom aktivnosti u prostorijama veleučilišta u Požegi. Ovoga puta kušala su se crna vina iz proizvodnje ove visokoškolske ustanove, zatim vinara Slavka Perića iz Velike, te članova požeške Udruge Dinka Vojaka, Zlatka Vukovića, Davora Romića i Ivana Zrinšćaka.Mr. sc. Stanko Zrinšćak, profesor  na Veleučilištu bio je voditelj edukacije: - Na prijašnjim edukacijama bili smo usredotočeni na bijela vina, posebice graševine koje su najviše zastupljene u ovom kraju i najzanimljivije za proizvodnju. Crna vina koja u požeškom kraju daju izvanredne rezultate su nažalost u drugom planu – kazao nam je profesor Zrinšćak.

Edukacija se sastojala u kušanju  crnih vina merlota, pinota, cabarnet sovignona, gamea i syraha prošlogodišnje berbe i nešto starijih vina koja su prošlasve faze proizvodnje i spremna su za tržište. Raspravljalo se o karakteristikama vina i  davale ocjene boje, okusa i mirisa.

Na kraju kušanje tri arhivska vina starija od 30 godina. Tu se našao francuski crnjak iz 1972. godine, traminac iz 1978. i muškat ruža iz 1966.godine koji je na tržištu postizao cijenu od oko 500 eura. - Nastavljamo dugogodišnju suradnju sa Veleučilištem gdje je dio naših članova ranije prošao edukaciju za vinare i podrumare – kazao nam je Zlatko Vuković, predsjednik Udruge „Stjepan Koydl“.

Foto: D. MirkovićOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.