Kušana vina su vrlo kvalitetna, skladnih šećera i kiselina [FOTO]

Autor: D.M.

Članovi Udruge voćara, vinogradara i podrumara Stjepan Koydl iz Požege organizirali su prvo ocjenjivanje svojih mladih vina. Ocjenjivanje je vodio Stanko Zrinšćak, vinarski stručnjak uz pomoć dr. Josipa Mesića, profesora na Fakultetu turizma i gastronomije u Požegi, također vinskog znalca. Ocjenjivanje je održano u vinogradarskoj kući Zlatka Vukovića, inače predsjednika požeških vinara na Sokolovcu, podno Domovinskog križa.
Na početku, otvarajući skup, predsjednik Vuković je naglasio značaj ocjenjivanja vina u razvijanju takmičarskog duh kao i u očuvanje i poboljšanje kvalitete vina.
Ovoga puta za ocjenjivanje je pripremljeno 18 vina članova, Tomislava Marinovića, Ivana Zrinšćaka, Dinka Brusa, Ivana Jurkovića Repara, Branka Smolića, Davora Romića, Karle Smolića, Zlatka Vukovića i bivšeg Veleučilišta u Požegi. Najviše je graševina, sorte koja je najzastupljenija u vinogradima požeškog kraja, te jedno stolno, rajnjiski rizling, dva pinoa sivia i pinoa bijelog. Za svako vino, davale su se ocjene boje, bistrine, mirisa i okusa.
Izvan protokola ocjenjivanja kušano je još nekoliko vina starijih godišta.

U spomen na Antuna Malvića, člana Udruge preminulog prije nekoliko godina, popijeno je njegov sovinjon iz 2014. godine.

Na kraju, a prije domjenka, Stanko Zrinšćak je naglasio značaj ocjenjivanja jer je utvrđeno stanje vina sa manama i vrlinama nakon čega se mogu poduzeti eventualni zahvati za uklanjanje utvrđenih nedostataka. Općenito, graševine su vrlo kvalitetne, skladnog odnosa šećera i kiselina, vrlo pitke. U lipnju će biti ponovno kušanje tih vina kao i članova koji nisu ovoga puta sudjelovali, da se vide razlike.

Tekst i foto: D. Mirković

 

 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek